időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Törökország rábólintott a svéd NATO-csatlakozásra

Magyar Nemzet – László Dávid
Forrás: MTI
2023.07.10. 21:57 2023.09.01. 14:00
Törökország rábólintott a svéd NATO-csatlakozásra

Recep Tayyip Erdogan török elnök beleegyezett, hogy haladéktalanul továbbítja a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet a török parlamentnek – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfő esti sajtótájékoztatóján.

Erdogan elnök beleegyezett a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv lehető leghamarabbi továbbításába a török parlamentnek és abba, hogy szorosan együtt fog dolgozni a testülettel a ratifikáció érdekében

– közölte Stoltenberg a kedden kezdődő kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt, miután Erdogan elnökkel és Ulf Kristersson svéd kormányfővel tárgyalt.

„Svédország NATO-csatlakozása történelmi lépés, amely minden NATO-tagország biztonságának javára válik ezekben a kritikus időkben. Ez mindannyiunkat erősebbé és biztonságosabbá fog tenni” – idézte a főtitkárt az MTI. Konkrét dátumot ugyanakkor nem tudott mondani, hogy Svédország mikor csatlakozhat a katonai szövetséghez. Ehhez szükség van arra is, hogy az eddig kiváró két állam, Törökország és Magyarország parlamentje is megszavazza a lépést. A magyar ellenállással kapcsolatban Jens Stoltenberg úgy fogalmazott a BBC szerint

 

Budapest  világossá tette, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely ratifikálja a svéd tagságot. Szerintem a probléma meg fog oldódni.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten is megerősítette, hogy folyamatos és szoros kapcsolatban vannak a törökökkel, és tartani fogjuk magunkat ígéretünkhöz: amennyiben Törökország változtat álláspontján, Magyarország sem fog késlekedni.

Nagyon jó érzés, hosszú ideje ez volt a célom és úgy hiszem, nagyszerű választ kaptunk ma és nagy lépést tettünk a tagság felé – reagált a török jóváhagyásra a svéd kormányfő.

Ankarai indulása előtt Recep Tayyip Erdogan elnök még arról beszélt, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások újraindításától tenné függővé a svéd NATO-tagságot. Ulf Kristersson ezzel kapcsolatban most úgy nyilatkozott, Svédország mindent meg fog tenni, hogy támogassa a török csatlakozási folyamat újraélesztését. 

Az MTI szerint Vilniusban a török elnöknek nem csak Stoltenberggel és Kristerssonnal volt alkalma találkozni, hanem Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is, aki közölte, hogy megvitatták, miként lehet új lendületet vinni a kapcsolatokba Törökországgal.

Finnország a szomszédos Svédországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. Finnország esetében ez már áprilisban megtörtént.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) jelenlétében kezet fog a másnap kezdődő NATO-csúcstalálkozót megelőző megbeszélésük előtt Vilniusban 2023. július 10-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.