A nigeri helyzetről egyeztetett a brit és a német kormányfő

Rishi Sunak brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár megvitatta a Nigerben múlt szerdán lezajlott államcsíny után kialakult helyzetet, és egyöntetűen elítélték a demokrácia, a béke és a stabilitás aláásására irányuló közelmúltbeli kísérleteket a nyugat-afrikai országban – közölte szerdán a brit miniszterelnöki hivatal.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 15:13
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. július 30. A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ezredes portréjával a kezükben Niger fõvárosában, Niameyben 2023. július 30-án. Néhány nappal korábban a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot katonai puccsisták eltávolították a hatalomból, õrizetbe vették, az ország határait lezárták, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, a köztársasági intézmények mûködését pedig felfüggesztették. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozottan elítélte a nigeri katonai puccsot, és Mohamed Bazoum elnök azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte. MTI/AP/Sam Mednick Fotó: Sam Mednick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit külügyminisztérium arra kérte a Nigerben tartózkodó briteket, hogy a lehető leghamarabb regisztráltassák magukat, és maradjanak benn. Franciaország és több európai ország a múlt szerdai puccsot követően katonai repülőgépekkel menekítette ki állampolgárait az országból.

A német külügyminisztérium a nap folyamán azt ajánlotta valamennyi Niameyben tartózkodó német állampolgárnak, hogy fogadják el a francia hatóságok európai állampolgárokra kiterjesztett ajánlatát, és csatlakozzanak az evakuációs járatokhoz.

A francia hadsereg vezérkara kedden azt közölte, hogy a Csádban és Nigerben állomásozó francia katonák evakuálása nincs napirenden. A Mohamed Bazoum nigeri elnököt megbuktató hadsereg azzal vádolta Franciaországot, hogy katonailag be akar avatkozni Nigerben, amit Párizs tagad. A puccs támogatói vasárnap a niameyi francia nagykövetség előtt tiltakoztak, és a több ezer ember be akart hatolni a külképviselet épületébe, de végül könnygázzal feloszlatták a tüntetést.

A szomszédos Burkina Faso és Mali, ahol szintén katonai junta van hatalmon, hétfő este szolidaritását fejezte ki a nigeri puccsistákkal, és közölte, hogy minden, a Bazoum elnök hatalomba történő visszahelyezésére irányuló katonai beavatkozást a két országnak szóló hadüzenetnek tekintenek, és kivonulnak a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS). A szervezet vasárnap szankciókkal sújtotta a nigeri katonai hatalomátvétel vezetőit, valamint erő alkalmazását is kilátásba helyezte, amennyiben egy héten belül nem helyezik vissza a hatalomba Mohamed Bazoum elnököt. Az egykori francia gyarmat Niger a világ egyik legszegényebb országa, a világ hetedik legnagyobb urántermelője.

Borítókép: A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ezredes portréjával a kezükben Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 30-án. (Fotó: MTI/AP/Sam Mednick)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.