A TikTokon keresztül kémkedne saját állampolgárai után a Biden-adminisztráció

A nemrég nyilvánosságra hozott levelezésekből kiderült, hogy Washington korlátlan hozzáférést szeretne a platform szervereihez.

Gábor Márton
2023. 08. 27. 12:58
TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldalt. (Fotó: Reuters / Twitter)
TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldalt. (Fotó: Reuters / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biden-adminisztráció amellett, hogy ellenőrizni akarta a kínai tulajdonú platformot, cenzúrázni és kémkedni is akart az amerikai közösségimédia-felhasználók után a TikTokon.

A Forbes által megszerzett, százoldalas tervezetben felvázolt megállapodás felhatalmazást adna az amerikai kormánynak arra, hogy előzetes értesítés nélkül megvizsgálja a TikTok szervereit, ami lehetővé tenné a kémkedést is az amerikai felhasználók után.

A megállapodás állítólag feljogosítja a kormányt arra, hogy megvétózza a TikTok tartalommoderálási irányelveinek módosításait.

A javaslatok ezentúl a többi között a védelmi minisztériumot feljogosítaná arra, hogy akár előzetes értesítés nélkül vizsgálják meg a TikTok amerikai létesítményeit, nyilvántartásait, berendezéseit és szervereit, blokkolhatnák az alkalmazás amerikai szolgáltatási feltételeinek, moderálási és adatvédelmi szabályzatának módosítását, illetve megvétózhatnák a TikTok amerikai adatbiztonsági szervének vezetésében részt vevő bármely vezető személy felvételét.

A megállapodástervezet értelmében a TikTok amerikai műveletei független vizsgálati szervek széles körű felügyeletének lennének alávetve, beleértve egy harmadik fél által delegált megfigyelőt, egy harmadik fél által delegált könyvvizsgálót, egy kiberbiztonsági ellenőrt és egy forráskód-ellenőrt. 

A megállapodás mindezek mellett arra is kötelezné a TikTokot, hogy a kínai anyavállalat, a ByteDance vezetőit kizárja bizonyos biztonsági vonatkozású döntések meghozatalából, és ehelyett egy végrehajtó biztonsági bizottságra támaszkodjon. E bizottság tagjai elsősorban az Egyesült Államok nemzetbiztonságának védelméért lennének felelősek.

Miközben kétpárti aggodalomra ad okot a kínai irányítás alatt álló TikTok amerikai állampolgárokra gyakorolt befolyása, a platform visszaszorítására irányuló korábbi javaslatokat sok megfigyelő úgy jellemezte, hogy azok a szövetségi kormánynak példátlan hatalmat adnának egy közösségi médiaplatform és annak felhasználói felett.

 

Borítókép: TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldal (Forrás: Reuters/Twitter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.