Drámai mértékben nő az Egyesült Államok költségvetési hiánya

A gazdasági szakembereket aggodalommal tölti el a kialakult helyzet és a következő évekre előrejelzett trend.

Gábor Márton
2023. 08. 26. 21:14
BIDEN, Joe
Washington, 2023. augusztus 7. Joe Biden amerikai elnök az elnöki helikoptertõl az épületbe megy, amint a Delaware állambeli Wilmingtonban lévõ birtokán töltött hétvége után visszatér a washingtoni Fehér Házba 2023. augusztus 7-én. MTI/AP/Jacquelyn Martin Fotó: Jacquelyn Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai politikusok minden korábbinál lelkesebben igyekeznek állami források segítségével fellendíteni a gazdaságot, aminek hatására már most is emelkednek a hitelfelvételek költségei – írja Bloomberg. 

A szövetségi költségvetés kilátásai példátlanul nagy hiányt mutatnak. Ez a kilátás pedig nyugtalanítja a befektetőket, amit az is mutat, hogy a 10 éves állampapírok hozama a héten 4,3 százalék fölé emelkedett, ami 2007 óta a legmagasabb szint. Ezzel párhuzamosan más hitelfelvételi költségek is emelkednek. A 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamatlába több mint két évtized után először emelkedett 7 százalék fölé.

A befektetők attól tartanak, hogy a Kongresszusi Költségvetési Hivatal által előrejelzett mértékű tartós költségvetési hiány még magasabbra nyomhatja a kamatlábakat, ami még nagyobb nyomást gyakorol az államháztartásra, mivel tovább növeli a kormányzat egyre növekvő kiadásait.

Azonban a gazdasági szakembereket sokkal inkább aggodalommal tölti el a költségvetési hiány növekedése, amely idén több mint kétszeresére, 1,6 ezer milliárd dollárra nőtt a júliusig tartó tíz pénzügyi hónapban.

Azonban az Egyesült Államok folyamatosan romló pénzügyi helyzete minden állampolgárra komoly terheket ró, ugyanis az amerikai államadósság növekvő hozamai 8 százalék fölé húzzák a jelzálogkamatokat, így pedig egyre megfizethetetlenebbé válik a lakhatás az Egyesült Államokban. 

A pártoktól független Kongresszusi Költségvetési Hivatal arra számít, hogy a hiány idén a bruttó hazai termék nagyjából hat százalékára nő, és a következő tíz évben ebben a tartományban marad.

Az adósságszámítás és a politikai patthelyzet alapján a Fitch amerikai hitelminősítő intézet augusztus 1-jén egy szinttel rontotta az amerikai államadósság besorolását – AAA-ról AA+-ra –, azt jósolva, hogy az ország pénzügyei valószínűleg romlani fognak a következő három évben.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.