Aggódnak a gázpiaci szereplők az ukrán gáztárolók miatt

Egyre többen vélik úgy, hogy túl kockázatos Ukrajnában tárolni az uniós országok által vásárolt földgázt.

Gábor Márton
2023. 08. 27. 20:06
Az Egyesült Államok lett a világpiaci átrendeződés legnagyobb nyertese Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hajdúszoboszló, 2020. január 8. A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tél közeledtével az európai uniós államok alaposan betáraztak földgázból, hogy elkerüljék a gázhiány kialakulását. Azonban az európai kapacitások nem elegendőek ahhoz, hogy ezt a hatalmas mennyiségű gázt eltárolják, ezért az ukrán tárolókat is felhasználja az unió, ami számos piaci szereplő szerint nagy kockázatot jelent.

Az EU 2022 júniusában az energiaválságnak köszönhetően elfogadott egy szabályt, amely szerint november 1-jéig legalább nyolcvan százalékon kell állniuk a tározók töltöttségének, a következő években pedig kilencvenszázalékos töltöttséggel kell rendelkeznie az államoknak.

Ennek ellenére a tél ijesztő képet fest, az EU energiabiztonsága ugyanis továbbra is rendkívül törékeny az orosz gázról való leválás óta

 – jegyzi meg a Wall Street Journal amerikai lap. Ilyen körülmények között az európai gázkereskedők úgy döntöttek, hogy a tartalékokat Ukrajnára bízzák, ugyanis a területen van elég kapacitás, és a tárolók bérlése is rendkívül olcsó. 

A szlovák állami vállalat, az SPP, amely szinte a teljes hazai piacot ellátja részben orosz gázzal, szintén vizsgálja az ukrán tárolók használatának lehetőségét, ugyanis a saját tárolókapacitásai megteltek.

Azonban a piaci szereplők elismerik, hogy ez a stratégia meglehetősen kockázatos, ugyanis nagy a valószínűsége annak, hogy a hideg időjárásra felhalmozott gáz elveszhet a háborús helyzetben, ha a területet támadás éri. 

Képzeljük el, hogy egy nagy pontosságú rakéta eltalál egy kompresszorállomást vagy más infrastruktúrát. Ezt a kockázatot nem lehet figyelmen kívül hagyni

 – mutat rá az MND cseh energetikai vállalat.

Az európai kereskedők az általuk vásárolt földgázt csak a nyugat-ukrajnai, a határhoz közelebbi föld alatti tárolókba szivattyúzzák. Nyilván úgy gondolják, hogy az orosz csapatok nem érnek oda egyhamar, és nem fogják egyelőre megbénítani a helyi gázvezetékeket. A földalatti tárolók teljes kapacitását korábban 30-32 milliárd köbméterre becsülték, most Kijevnek ennek a mennyiségnek csak a kétharmada áll rendelkezésére

 – mondta Leonyid Hazanov független ipari szakértő.

A piac másik félelme, hogy az ukrán hatóságok a hadi- és energiahelyzet romlása esetén könnyedén rátehetik a kezüket az uniós országok földgázára, és jogosulatlanul megcsapolhatják a félretett tartalékokat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.