időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Aggódnak a gázpiaci szereplők az ukrán gáztárolók miatt

Gábor Márton
2023.08.27. 20:06 2023.08.27. 20:30
Aggódnak a gázpiaci szereplők az ukrán gáztárolók miatt

A tél közeledtével az európai uniós államok alaposan betáraztak földgázból, hogy elkerüljék a gázhiány kialakulását. Azonban az európai kapacitások nem elegendőek ahhoz, hogy ezt a hatalmas mennyiségű gázt eltárolják, ezért az ukrán tárolókat is felhasználja az unió, ami számos piaci szereplő szerint nagy kockázatot jelent.

Az EU 2022 júniusában az energiaválságnak köszönhetően elfogadott egy szabályt, amely szerint november 1-jéig legalább nyolcvan százalékon kell állniuk a tározók töltöttségének, a következő években pedig kilencvenszázalékos töltöttséggel kell rendelkeznie az államoknak.

Ennek ellenére a tél ijesztő képet fest, az EU energiabiztonsága ugyanis továbbra is rendkívül törékeny az orosz gázról való leválás óta

 – jegyzi meg a Wall Street Journal amerikai lap. Ilyen körülmények között az európai gázkereskedők úgy döntöttek, hogy a tartalékokat Ukrajnára bízzák, ugyanis a területen van elég kapacitás, és a tárolók bérlése is rendkívül olcsó. 

A szlovák állami vállalat, az SPP, amely szinte a teljes hazai piacot ellátja részben orosz gázzal, szintén vizsgálja az ukrán tárolók használatának lehetőségét, ugyanis a saját tárolókapacitásai megteltek.

Azonban a piaci szereplők elismerik, hogy ez a stratégia meglehetősen kockázatos, ugyanis nagy a valószínűsége annak, hogy a hideg időjárásra felhalmozott gáz elveszhet a háborús helyzetben, ha a területet támadás éri. 

Képzeljük el, hogy egy nagy pontosságú rakéta eltalál egy kompresszorállomást vagy más infrastruktúrát. Ezt a kockázatot nem lehet figyelmen kívül hagyni

 – mutat rá az MND cseh energetikai vállalat.

Az európai kereskedők az általuk vásárolt földgázt csak a nyugat-ukrajnai, a határhoz közelebbi föld alatti tárolókba szivattyúzzák. Nyilván úgy gondolják, hogy az orosz csapatok nem érnek oda egyhamar, és nem fogják egyelőre megbénítani a helyi gázvezetékeket. A földalatti tárolók teljes kapacitását korábban 30-32 milliárd köbméterre becsülték, most Kijevnek ennek a mennyiségnek csak a kétharmada áll rendelkezésére

 – mondta Leonyid Hazanov független ipari szakértő.

A piac másik félelme, hogy az ukrán hatóságok a hadi- és energiahelyzet romlása esetén könnyedén rátehetik a kezüket az uniós országok földgázára, és jogosulatlanul megcsapolhatják a félretett tartalékokat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.