Alkotmányba foglalnák a készpénzhasználat jogát a szomszédban

Karl Nehammer osztrák kancellár változtatott eddigi álláspontján a kérdés kapcsán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 04. 12:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karl Nehammer osztrák kancellár a készpénzhasználat jogának alkotmányba foglalása mellett foglalt állást pénteken az osztrák médiának adott nyilatkozatában.

Nehammer szerint a hagyományos fizetőeszköz használatának alkotmányba foglalása nagyon fontos az osztrák embereknek – köztük neki –, ezért felkérte Magnus Brunner pénzügyminisztert, hogy dolgozzon ki javaslatot a bankokkal szeptemberben tartandó találkozó előtt a tervezetről – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) évek óta szorgalmazza az elképzelés megvalósítását, és most élesen bírálta a konzervatív Nehammert, amiért változtatott eddigi álláspontján. Annak ellenére, hogy az Osztrák Nemzeti Bank többször is deklarálta, hogy nem tervezi a készpénz megszüntetését, az FPÖ szerint veszélyben van a készpénzhasználat joga és a névtelen fizetés szabadsága. A konzervatívok eddig elutasították ezeket az érveket.

Nem szégyelli magát, hogy ötleteket lop a »gonosz és szélsőséges« FPÖ-től? Nincsenek értelmes önálló gondolatai?

− szegezte a kancellárnak kérdéseit közleményében Herbert Kickl, az FPÖ elnöke.

A közvélemény-kutatások szerint a jövő ősszel véget érő parlamenti ciklusban jelenleg egyértelműen az FPÖ áll az osztrák pártok népszerűségi listájának élén, utána az ellenzéki szociáldemokraták és a Nehammer vezette, a baloldali Zöldekkel kétpárti koalíciót alkotó konzervatívok következnek. Noha az osztrák alkotmány módosításához kétharmados parlamenti többségre van szükség, az FPÖ és a konzervatívok együttesen csak a mandátumok 55 százalékát ellenőrzik az alsóházban.

Az osztrákok az eurózóna leginkább készpénzkedvelő nemzetei közé tartoznak. Válság idején, például a koronavírus-járvány kitörésekor a bankokba rohantak és készpénzt halmoztak fel otthon. Ausztriában sok turista döbbenten tapasztalja, hogy egyes éttermek és kávézók nem fogadják el a kártyás fizetést.

Borítókép: Maia Sandu moldovai elnök (j) fogadja Karl Nehammer német kancellárt az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának kezdetén a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.