Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát tesztelt

A japán védelmi minisztérium értesüléseit Észak-Korea hivatalosan is megerősítette.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 31. 7:45
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2023. március 17. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. március 17-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára (b) és lánya, Kim Dzsu E figyeli, amint egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lõnek ki a phenjani nemzetközi repülõtérrõl március 16-án. A rakétafelbocsátás válasz volt a március 13-án kezdõdött amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra. MTI/EPA/KCNA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát indított szerdán − közölte a japán védelmi minisztérium. A tárca később hozzátette, hogy több rakétáról van szó, amelyek a szigetország kizárólagos gazdasági övezetének határain kívül a tengerbe csapódtak.

Kisida Fumio japán miniszterelnök utasítást adott az illetékes minisztériumoknak és hivataloknak az információgyűjtésre, illetve arra, hogy próbálják szavatolni a tengeri és légi közlekedés biztonságát az érintett régióban.

A dél-koreai vezérkar is megerősítette az értesülést, miszerint Phenjan a Keleti- (Japán-) tenger irányába lőtt ki ballisztikus rakétát. A helyi idő szerint csütörtökre virradóra kiadott legfrissebb szöuli tájékoztatás szerint két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indítottak Szunan térségéből, vélhetőleg ezzel tiltakozva Dél-Korea és az Egyesült Államok csütörtökön véget érő, tizenegy napos közös hadgyakorlata ellen. A rakéták mintegy 360 kilométert megtéve zuhantak a tengerbe.

Hadseregünk fenntartja a teljes készültséget szoros együttműködésben az Egyesült Államokkal, párhuzamosan erősítjük a megfigyelést, és fokozzuk éberségünket további lehetséges provokációkkal szemben

− olvasható a dél-koreai vezérkar közleményében.

Észak-Korea csütörtökön megerősítette a hírt. A kommunista ország állami hírügynöksége szerint a kilövések egy nukleáris csapást szimuláló manőver részei voltak.

A művelet célja, hogy felkészítse a vezérkart és az egész hadsereget a háborúra

− közölte a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, kiemelve, hogy az ellentámadást szimuláló manőver során a „felperzselt föld” taktikáját alkalmazták.

A tájékoztatás szerint a műveletet − melynek egy részét Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is megtekintette − válasznak szánták az ország közelében zajló dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlatra.

A hírügynökség szokatlan részletességgel írta le a manővert, kitérve arra, miként képzel el Phenjan egy háborút, beleértve a Dél-Koreából érkező megszállási kísérletet, az erre akár nukleáris fegyverekkel adandó ellencsapást, illetve az ezt követő benyomulást a Koreai-félsziget déli részébe.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédjában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll. Az amerikai-dél-koreai manőveren legalább egy amerikai B-1B hadászati bombázó is részt vett.

 

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. március 17-én közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára (balra) és lánya, Kim Dzsu E figyeli, amint egy Hvaszong–17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki a phenjani nemzetközi repülőtérről március 16-án. A rakétafelbocsátás válasz volt a március 13-án kezdődött amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokra (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.