Ezrével szedi áldozatait a világ leghalálosabb vízi útvonala

Év eleje óta több mint kétezren vesztették életüket a Földközi-tengeren, 2014 óta több mint húszezer a halálos áldozatok száma, a legutóbbi tragédia augusztus elején történt.

Homoky Réka
Forrás: Le Monde, BBC2023. 08. 13. 16:17
null
Catania, 2023. április 12. Több száz migránssal a fedélzetén érkezik egy hajó a szicíliai Catania kikötõjébe 2023. április 12-én. Az olasz belügyminisztérium szerint 2023-ban már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese az elõzõ év azonos idõszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérõnek. A növekvõ migrációs nyomás hatására az olasz kormány április 11-én hat hónapos országos szükségállapotot hirdetett ki. MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino Fotó: Orietta Scardino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rohamtempóban szedi áldozatait a Földközi-tenger, még csak augusztus van, de már most meghaladja a halálos áldozatok száma a 2022-ben regisztrált eseteket, sőt, az előző négy év tizenkét hónapjának mérlegét is – derül ki a francia Le Monde nevű napilap cikkéből. 

A legutóbbi halálos baleset augusztus 5-én történt Olaszország partjai közelében, Lampedusa szigeténél egy nő és egy kétéves gyermek a tengerbe veszett, mintegy harmincan eltűntek és lapértesülések szerint 57 ember menekült meg. 

A Le Monde felhívja rá a figyelmet, hogy a szerencsésen partot ért menekültek elhelyezése is egyre nehezebb, a lampedusai befogadóközpont már megtelt, az Olasz Vöröskereszt adatai szerint a rendelkezésre álló 600 férőhelyen mintegy 2500 migránst helyeztek el. Az idei évben rekordmennyiségben érkeznek az Európa kapujaként is számontartott Olaszországba, az ENSZ Menekültügyi Főtanácsa (UNHCR) becslése szerint 2023 januárja és augusztusa között 90 763 migráns érkezett, ez csaknem annyi, mint a tavalyi évben Olaszországban regisztrált 105 131 fő. 

 

Csak idén márciusban 13 267 ember érkezett Olaszországba, ez csaknem tízszerese az előző év azonos időszakában rögzített 1 358-nak. 

 

A 2014–2015-ös európai migrációs válság óta a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nyilvántartást vezet a migráció során elhunyt, eltűnt és életben maradt személyekről, ebbe nem tartoznak bele azok, akik menekülttáborokban, deportálások során vesztették életüket, továbbá nem veszik számításba a munkaerő-kizsákmányolás miatt vagy a származási országba való kitoloncolás során bekövetkezett haláleseteket, valamint a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek halálát, ezért az IOM által közölt számok valószínűleg jócskán alábecslik a valós arányokat. 

 

Az IOM mérlege mindazonáltal döbbenetes, 2014 óta, azaz kilenc év alatt több mint 27 ezren, egész pontosan 27 364-en fizettek az életükkel azért, mert megpróbáltak a tengeren át Európába jutni. 

 

A legtöbb haláleset – több mint ötezer – 2016-ban volt, aztán 2018-ban újra kétezer fölé emelkedett az elhunytak száma. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt csökkenést tapasztaltak a statisztikában, de a pandémia elmúltával újra emelkedni kezdtek a mutatók, és az idei év számai már súlyosabbak, mint az elmúlt négy év során bármikor. 

Az Európába tartó migránsok három tengeri útvonalon közlekednek, a Földközi-tenger középső, a keleti és a nyugati részén. Utóbbi útvonalat választják a legtöbben és itt történik a legtöbb halálos baleset is.  

Ami a menekültek származását illeti, az esetek csaknem kétharmadában az IOM nem tudja nyomon követni a tengeren elhunyt vagy eltűnt emberek származási országát, de legtöbben Afrika szubszaharai térségéből származnak. Az Európában partot ért bevándorlók nemzetiségéről ennél pontosabb adatokkal rendelkeznek a hatóságok, az UNHCR adatai szerint 2021 óta főként tunéziai, egyiptomi és bangladesi állampolgárok érkeztek kontinensünkre a Földközi-tengeren át. 

A jelenségről beszámolt a BBC brit közszolgálati hírportál is, kiemelve, hogy a sok haláleset oka az, hogy a migránsok jellemzően túlzsúfolt és a tengeri közlekedésre alkalmatlan lélekvesztőkön utaznak, és a hajókon meglehetősen kevés mentőeszköz áll rendelkezésre, ami borulás esetén végzetes következményekkel jár. 

Chris Borowski, a Frontex szóvivője vízen úszó koporsóknak nevezte ezeket a csónakokat. 

A Frontex Twitter-bejegyzése alapján a Földközi-tenger középső része a legaktívabb útvonal, amit az Európai Unióba tartó migránsok használnak, 2023 első hét hónapjában több mint 89 000 észlelést jelentettek, ez a 2017 óta a mért legmagasabb érték ezen az útvonalon ebben az időszakban. 

A nagy tengeri forgalomra való tekintettel mentőakcióba lendültek a civil szervezetek is, a francia SOS Méditerranée nevű NGO által használt Ocean Viking nevű hajó a minap 623 migránst szedett össze Tunézia partjainál, Olaszországba szállítják őket. 

 

A Twitteren közzétett bejegyzés szerint a hajó fedélzetén tartózkodó több mint hatszáz ember között 15 gyerek van, 146 úgynevezett kísérő nélküli kiskorú és 462 felnőtt, a bevándorlók főbb származási országai Szudán, Guinea, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Benin és Banglades.

 

„Társadalmunk nyílt sebe” 

A problémára vasárnap Ferenc pápa is felhívta a figyelmet. A szentatya fájdalomnak és szégyennek nevezte az év eleje óta a földközi-tengeri migrációs útvonalon életüket veszítő emberek halálát a Szent Péter téren mondott beszédében – közölte az MTI.

Imádkoztam értük. És fájdalommal és szégyennel állapítjuk meg, hogy az év eleje óta már közel kétezer férfi, nő és gyerek halt meg ezen a tengeren, miközben Európát igyekeztek elérni

– jelentette ki Ferenc pápa, aki társadalmunk nyílt sebének nevezte a földközi-tengeri útvonalon történő tragédiákat. Mint mondta, bátorítja a politikai és diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek a szolidaritás és a testvériség szellemében keresnek orvoslást, és azokról is szólt, akik a hajótörések megelőzésén és a migránsok mentésén dolgoznak.

Borítókép: Több száz migránssal a fedélzetén érkezik egy hajó a szicíliai Catania kikötőjébe 2023. április 12-én. Az olasz belügyminisztérium szerint 2023-ban már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese az előző év azonos időszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérőnek. A növekvő migrációs nyomás hatására az olasz kormány április 11-én hat hónapos országos szükségállapotot hirdetett ki (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.