Nem nyugszanak a kedélyek Líbiában: most a miniszterelnök fenyegetőzik

Líbia nemzetközileg elfogadott kormányának vezetője csütörtökön megfenyegette az ország két legbefolyásosabb fegyveres csoportját, hogy a kabinet nem tűri tovább a civileket is veszélyeztető összecsapásokat. Abdulhamid Mohammed Dbeibah az év legvéresebb összecsapása után tette a bejelentést, a harcok ez idáig több mint negyven halálos áldozatot követeltek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 17. 18:29
null
Tripoli, 2023. augusztus 16. A líbiai biztonsági erõk emberei õrködnek Tripoliban 2023. augusztus 16-án, miután az elõzõ napokban huszonhét ember életét vesztette, mintegy száz pedig megsebesült két rivális milícia közötti összecsapásokban a líbiai fõvárosban. MTI/AP/Juszef Murad Fotó: Juszef Murad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A figyelmeztetés a 444 Brigád nevű milíciát vezető Mahmúd Hamza szabadon engedése után érkezett a tripoli kormány ügyvezető miniszterelnökétől – a líbiai médiában szerdán képeket is közöltek a milíciavezér kiszabadulásáról.

Mi már hozzászoktunk a harcok zajához, de a civilek közelébe jönni tilos

– jelentette ki Abdulhamid Mohammed Dbeibah egyenes adásban közvetített beszédében, melyet kelet-tripoli törzsi vének körében mondott, akik olyan kerületeket képviselnek, ahol markánsan érezhető mindkét fegyveres csoport jelenléte.

A Tripoliban működő kabinetet vezető Dbeibah negyvenöt perces beszédében kormányintézkedésekkel fenyegette meg a rivális milíciákat a harcok kiéleződése esetén, de részleteket nem közölt.

Beszéde után sem vált egyértelművé, hogy a kormány milyen szerepet tölthetett be Hamza elengedésében.

A Különleges Elrettentő Erők (Rada Erők) fegyveresei és a 444-es Brigád nevű milícia a főváros két legbefolyásosabb fegyveres csoportja. Korábban mindkettő Dbeibah kulcsfontosságú támogatója volt, és 2022 májusában erőik egyesítésével meghiúsították, hogy a keleti országrészről érkező korábbi rivális miniszterelnök belépjen a líbiai fővárosba.

Az erőszak azt követően szabadult el a fővárosban, hogy hétfőn a rendőrség szerepét is betöltő Különleges Elrettentő Erők fegyveresei őrizetbe vették Hamzát Tripoli repülőterénél. A tripoli székhelyű belügyminisztérium a hét közepén már bejelentette a biztonsági erők jelenlétének megerősítését a harcok színhelyéül szolgáló délkeleti elővárosokban.

A nyugat-líbiai sürgősségi szolgálatot irányító központ szóvivője szerdán közölte az AP hírügynökséggel, hogy a fővárosban dúló harcok áldozatainak száma 27-ről 45-re emelkedett, továbbá 146 sebesültet látnak el. A hivatalos közlésekből nem derült ki, hogy a halottak közül hányan voltak civilek. 

A kiújuló erőszak még inkább rávilágít a konfliktusoktól sújtott Líbia törékenységére, ahol a polgárháborúvá alakult 2011-es felkelés megdöntötte az országot hosszú ideje vezető Moammer Kadhafi hatalmát.

Az országban 2014 óta két kormányzat működik – a nemzetközileg elismert Tripoliban, a másik pedig tavaly óta Szirtben –, mindketten rivális fegyveres csoportok és külföldi hatalmak támogatását élvezik. A köztük lévő szakadék áthidalására tett nemzetközi kezdeményezések ez idáig minden esetben kudarcot vallottak. Ez idő alatt a fegyveres csoportok megerősödtek és meggazdagodtak, különösképp Tripoliban és az ország nyugati részén, nemzetközi vizsgálatok szerint egyebek között emberrablókkal és embercsempészekkel folytatott együttműködésük révén.

Borítókép: A líbiai biztonsági erők emberei őrködnek Tripoliban 2023. augusztus 16-án, miután az előző napokban huszonhét ember életét vesztette, mintegy száz pedig megsebesült két rivális milícia közötti összecsapásokban a líbiai fővárosban. (Fotó: MTI/AP/Juszef Murad)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.