Rendkívül megosztottak a tálibok

Két évvel a hatalomátvétel után kevesebb az öldöklés, de nagyobb a káosz és az elnyomás.

2023. 08. 16. 20:24
null
Mazari Sarif, 2023. augusztus 16. Afgán nõk dari (a perzsa afgán változata) nyelven írt transzparensekkel követelik az oktatáshoz és munkához való jogukat az észak-afganisztáni Mazari Sarifban 2023. augusztus 16-án. Az Afganisztánban két éve hatalomra jutott tálibok korlátozzák a nõk jogait, akik nem járhatnak iskolába, egyetemre, nem mehetnek egyedül vásárolni és nem utazhatnak mahram, azaz férfi kísérõ nélkül. Közülük csak azok vállalhatnak munkát, akiket nem tudnak férfiakkal helyettesíteni. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel a tálibok győzelme után javult a biztonsági helyzet Afganisztánban, de a segélyszervezetek számára még nehezebbé vált a munka – mondja Stefan Recker, a Caritas International munkatársa a német közmédiának. Úgy véli, maga a biztonsági helyzet javult Afganisztánban a tálib hatalomátvétel óta, hiszen kevesebb a támadás, mert azok a csoportok, amelyek ezekért feleltek, most hatalmon vannak – igaz, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet olykor még mindig vérengzést okoz. Emellett fennállnak bizonyos bűnözési problémák, amelyek a gazdasági helyzetnek köszönhetők.

Stefan Recker azt is elmondta, hogy nem könnyítette meg a dolgukat az, hogy a tálibok tavaly év végén megtiltották a nőknek, hogy segélyszervezetekben dolgozzanak. Munka pedig akadnak bőven, hiszen a Caritas International a partnerein keresztül pénzt oszt, de orvosi projekteket is végez, többek között pszichoszociális segítségnyújtást, anya-gyermek egészségügyet, leprát és tuberkulózist is kezelnek. 

Soha nem volt könnyű dolgozni ebben az országban. Az előző kormányok egyike sem támogatta a segélyszervezetek munkáját, de a tálibok még közülük is kiemelkednek, sajnos. Az általuk hozott szabályok és törvények még inkább megnehezítik a munkánkat. De a lakosság helyzete egyszerűen annyira rossz, hogy mi itt maradunk és folytatjuk a munkát e nehézségek ellenére

– fogalmazott Recker. A nők helyzete nem sokat javult az országban az elmúlt két évben. Nemrég a tálib vezetés úgy döntött, hogy bezárat minden szépségszalont, és mindezt azzal indokolta a rezsim, hogy ezekben a szalonokban az iszlám által tiltott szolgáltatásokat kínálnak. Az afgán fővárosban, Kabulban nők tucatjai tiltakoztak emiatt. A biztonsági erők akkor erőszakkal válaszoltak az utcai megmozdulásra.

A nők szinte mindennap az utcára vonulnak az országban.

Afganisztánban valójában akkora a káosz, hogy még a tálibok is megosztottak néhány kérdésben. Az idősebb tálibok és a fiatalabbak néznek szembe egymással, különböző frakciók vannak, amelyek más-más nézeteket vallanak például a nőkről és az oktatásról. Azt egyelőre senki sem tudja, hogyan fog ez folytatódni, és melyik frakció fog végül győzedelmeskedni.

Borítókép: Afgán nők dari (a perzsa afgán változata) nyelven írt transzparensekkel követelik az oktatáshoz és munkához való jogukat az észak-afganisztáni Mazari Sarifban 2023. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.