Több tucat civil vesztette életét a rakétacsapások során

A jelentések szerint az áldozatok többsége nő és gyermek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 29. 18:05
null
Abu Szimbel, 2023. május 18. A harcok elől északra menekülő szudániak a holmijukat viszik, miután az Abu Szimbel-i határátkelőnél beléptek Egyiptomba 2023. május 18-án. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a fegyveres konfliktus április 15-i kezdete óta 84 ezer szudáni keresett menedéket Egyiptomban. Az ENSZ 200 ezerre becsüli az utóbbi egy hónapban külföldre menekülő szudániak számát. MTI/EPA/Háled el-Fiki Fotó: Háled el-Fiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AFP francia hírügynökség kórházi forrásokra, emberi jogi aktivistákra és szemtanúkra hivatkozva azt közölte, a Szudán délnyugati részén lévő tartomány székhelyénél, Nyalánál kitört harcokban öt teljes család is meghalt, más családok pedig több tagjukat elvesztették.

Az ENSZ becslései szerint augusztus 11-e óta több mint ötvenezren menekültek el Nyalából a harcok miatt, a térségben pedig szinte minden kommunikációs hálózat leállt. A világszervezet emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a harcok egyre inkább etnikai színezetet öltenek.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi civil segélyszervezet néhány napja arra figyelmeztetett, hogy emberek tízezrei rekedtek a harcoktól körülvett Nyalában, ahol az összecsapások a piacokra és a lakónegyedekre is átterjedtek. A szervezet felszólította a harcoló feleket, tegyék lehetővé a civilek biztonságos elvonulását a konfliktus sújtotta zónákból.

Szudánban április közepén kezdődött a konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán elnök és egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo között. A harcok főként a fővárosra és térségére, valamint a nyugati – Csáddal határos – Dárfúr régióra összpontosulnak. A szudáni egészségügyi minisztérium augusztus közepén közzétett adatai szerint eddig legalább háromezren vesztették életüket, és hatezernél is többen sebesültek meg a harcokban.

A harcok kirobbanása óta a felek több tűzszünetet is bejelentettek már, de ezeket sorra megszegték, hétfőn pedig Burhán – szakítva korábbi, a békét hangsúlyozó szavaival – azt mondta: 

A háborúra kell összpontosítani azon zsoldosok esetében, akiknek semmi keresnivalójuk Szudánban.

Burhán kedden Egyiptomba érkezett, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is találkozott. Burhánt – akinek a konfliktus kirobbanása óta ez az első külföldi útja – elkísérte Ali esz-Szádik megbízott külügyminiszter és több katonai tisztségviselő is.

Borítókép: A harcok elől északra menekülő szudániak a holmijukat viszik, miután az Abu Szimbel-i határátkelőnél beléptek Egyiptomba 2023. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Háled el-Fiki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.