Vádat emeltek Sebastian Kurz ellen, kitűzték a tárgyalás idejét is

Akár három év börtönbüntetést is kaphat a korábbi osztrák kancellár, amennyiben a bíróság bűnösnek mondja ki októberben. A politikai pályafutástól visszalépett Sebastian Kurz ellen hamis tanúzás miatt emeltek vádat pénteken.

2023. 08. 18. 13:06
KURZ, Sebastian
Bécs, 2021. október 9. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelenti lemondását a bécsi kancellária hivatalában 2021. október 9-én. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség három napja házkutatást rendelt el a kancellári hivatalban, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában és a pénzügyminisztériumban, a kancellárral szemben korrupciós vádak fogalmazódtak meg. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emeltek Sebastian Kurz volt osztrák kancellár ellen, aki állítólag hamis nyilatkozatokat tett az úgynevezett Ibiza-botrány ügyében indított kormányzati vizsgálat során. Eszerint a 36 éves egykori politikus 2020 júniusában alábecsülte saját szerepét a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) vezetőjének, Thomas Schmidnek a kinevezésében. Akkori nyilatkozata szerint a kinevezésről előzetesen tájékoztatták, de amúgy nem vett részt a vagyonkezelő vezetőinek kiválasztásában  – tette hozzá az MTI.

A vádakat péntek reggel jelentette be a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) több mint két évvel azután, hogy Kurz megerősítette, nyomozás folyik ellene. 

A 2019 májusában kirobbant Ibiza-botrány az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós kormányának bukásához vezetett.

A volt osztrák kancellár mellett korábbi kabinetfőnöke, Bernhard Bonelli ellen is büntetőeljárás indult – jelentette az osztrák sajtó.

Sebastian Kurz pere október 18-án kezdődik, ha bűnösnek találják, akár három év börtönbüntetést is kaphat.

Az egykori konzervatív politikus 2021-ben lépett vissza a kancellári tisztségétől majd az Osztrák Néppárt vezetői tisztségétől amiatt, hogy eljárás indult ellene egy másik ügyben. Az a gyanú merült ugyanis fel vele szemben, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszírozta a népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és közvélemény-kutatások eredményét befolyásolta. Ebben az ügyben vele együtt összesen tíz ember ellen vizsgálódik a WKStA hűtlen kezelés és vesztegetés miatt.

Várjuk, hogy végre fény derüljön az igazságra, és a vádak megalapozatlannak bizonyuljanak a bíróságon

 – reagált Sebastian Kurz, miután pénteken reggel értesült arról, hogy a vádemelés a küszöbön áll ellene. Az X közösségi hálózaton tett bejegyzésében elmondta: csapata számára nem meglepő, hogy a WKStA harminc felmentő tanúvallomás ellenére mégis úgy döntött, hogy büntetőfeljelentést tesz.

– Az viszont figyelemre méltó és jogállami szempontból kérdéseket vet fel, hogy a média ismét az érintettek előtt tájékozódik az eljárás állásáról – jegyezte meg. 

Sebastian Kurz kétszer is betöltötte a kancellári pozíciót Ausztriában. Megválasztásakor ő volt az osztrák történelem legfiatalabb kancellárja, mindössze 31 évesen került a vezetői székbe.

2017 és 2019 között az ÖVP és az FPÖ jobboldali párt szövetségét vezette, 2020 és 2021 között pedig a pártja és a Zöldek alkotta koalíciót. Lemondása után, 2021-ben bejelentette, hogy teljesen visszavonul a politikától. Jelenleg vállalkozó és lobbista. 

Nemrég Kurz is előadója volt Esztergomban az idei MCC Fesztnek, ahol rengetegen voltak rá kíváncsiak, ottani fellépése után nyilatkozott a Kossuth rádiónak. Ebben elmondta, az idő a magyar álláspontot igazolta a migrációs válság kapcsán is, és kancellárként ő is azt a nézőpontot vallotta, mint a magyar kormány, hogy a menekültek korlátlan befogadása nem működhet. A volt kancellár mindemellett úgy vélekedett, Orbán Viktor miniszterelnöknek igaza van abban, amit a tusványosi beszédben elmondott.

 

Borítókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelenti lemondását a bécsi kancellária hivatalában 2021. október 9-én (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.