időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

A migránsok „igazságos” elosztásáról beszélnek a németek

Magyar Nemzet
2023.09.25. 15:18
A migránsok „igazságos” elosztásáról beszélnek a németek

Annalena Baerbock a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy „rendet és struktúrát” kell teremteni az EU-s menekültügyi migrációs folyamatokban, ami mindenekelőtt azt jelenti, hogy 

„egyértelmű szabályokat” kell bevezetni az EU külső határán, és rendezett módon szét kell osztani a tagállamok között a befogadásra jogosult menedékkérőket.

A szövetségi kormány éppen ezért támogatta az úgynevezett határeljárás bevezetésére vonatkozó javaslatokat az EU menekültügyi rendszerének reformjáról folytatott tárgyalásokon. A határeljárás – amelynek keretében a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel rendelkező kérelmezőket az EU külső határán kialakítandó állomásokon kell elhelyezni, akár menekültügyi őrizet alatt, és a kérelem elutasítása esetén közvetlenül ezekből a létesítményekből kell őket visszajuttatni hazájukba – „erősen vitatott, de szükségünk van rá, hogy utána rendezetten el lehessen osztani” a menedékkérőket – fejtette ki a Zöldek politikusa.

Hozzátette: Németország csaknem egymillió ukrajnai menekültet fogadott be, ami a szolidaritás jegyében kifejtett hatalmas erőfeszítés, most viszont gondoskodni kell arról, hogy az érkezők – ukrajnai menekültek és máshonnan származó menedékkérők – elhelyezéséről gondoskodó helyi önkormányzatok „ne kerüljenek a teljesítőképességük határára”.

Ezért „igazságos európai elosztásra, a külső határokon folytatandó gyors eljárásokra és a maradásra nem jogosultak sokkal gyorsabb hazajuttatására” van szükség 

– mondta Annalena Baerbock.

Aláhúzta, hogy a menekültek és menedékkérők érkezésével járó terhek növekedése körüli németországi belpolitikai vitákban ragaszkodni kell a tárgyilagossághoz, a „demokratikus pártoknak” pedig együtt, összefogással kell megoldaniuk a gondokat.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.