A tengerentúlról és a szomszédból is mondják: Orbán Viktornak igaza van

„Orbán Viktor az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet” – fogalmazott Jeffrey Sachs.

2023. 09. 08. 11:50
ORBÁN Viktor; CARLSON, Tucker
Budapest, 2023. augusztus 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által a mai napon közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 21-én. Az interjú közép-európai idő szerint ma jelent meg Carlsonnak az X közösségi oldalán. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Néhányan valóban jobban tudják, Orbán Viktor magyar miniszterelnök például egészen biztosan. Mások vagy azért nem mondják ki a valóságot, mert úgy érzik, ha már az USA mellé álltak, akkor nem mennek szembe a főnökkel, vagy azért nem, mert mások is így tesznek” − fogalmazott az Eurázsiának adott interjújában Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, a Columbiai Egyetem professzora, akit a lap az orosz–ukrán háború összefüggéseiről kérdezett.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Jeffrey Sachs arra is felhívta a figyelmet, hogy Amerika már bőben Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatali ideje előtt az egypólusú világrend kialakításán és megtartásán dolgozott, és ha Washington és Moszkva azt tette volna, amit kell, vagyis kölcsönösen tiszteletteljes és együttműködő kapcsolatot alakított volna ki, akkor egy olyan háború, amelynek soha nem lett volna szabad kitörnie – utalt az orosz–ukrán konfliktusra –, nem is történt volna meg.

Itt nincsenek győztesek. Mindenki veszít. A legnagyobb vesztes természetesen Ukrajna, hiszen lerombolja az országot a háború. Európa a következő legnagyobb vesztes, mert a gazdasági és társadalmi következmények óriásiak

− hangsúlyozta Sachs.

Szerinte az Egyesült Államok is veszít a helyzeten, mert milliárdokat költött el, miközben a világ nagy része nem ért egyet az álláspontjával.

Washingtonnak még mindig megvan az az illúziója, hogy valahogyan ő a globális vezető. De nem lehetsz globális vezető, ha a világ nagy része nem akar követni.

− magyarázta az amerikai közgazdász.

Szerinte amíg egyesek nem akarnak olyan rendszert, amelyben az USA diktálja a szabályokat, „furcsamód” Európa teljesen Amerika oldalára állt, propagálva a tengerentúli narratívát. Azonban, mint felhívta a figyelmet, Orbán Viktor éppen ezért tűnik ki az európai vezetők sorából, hiszen

a magyar kormány helyes koncepciót képvisel, ez lehet az, ami békét és jólétet hoz, nemcsak Magyarországnak, hanem Európának és nyugat-ázsiai szomszédjainak is. 

Sachs nem először dicséri a magyar miniszterelnök gondolkodásmódját és meglátásait. Korábban lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott:

Orbán Viktor az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet.

Ő érti, hogy ez egy értelmetlen és szükségtelen háború, melyet a NATO bővítése idézett elő, s ameddig tart, addig tragédiát és zsákutcát jelent Ukrajna számára. A többi európai vezetőtől eltérően azt is felismeri, hogy Oroszország nem fogadja el a vereséget a csatatéren anélkül, hogy ne eszkalálódna a konfliktus egy nukleáris háborúvá – vélekedett.

Azonban a tengerentúlról nem csak Jeffrey Sachstől érkezett dicséret.

A The New York Times, amerikai napilap cikkében – amelyben a Republikánus Párt aktuális helyzetével foglalkozik – Orbán Viktort említi jó példának, akinek számos republikánus politikus és szavazó is elismeri mások mellett a családpolitikai erőfeszítéseit. A cikk szerint az amerikai álom sok fiatal és középosztálybeli amerikainak is elveszett, amely azonban „visszahozható”, egy, a magyarhoz hasonló családpolitikai rendszer kialakításával, „amelyeknek célja a családalapítás és gyermekvállalás növelése, a tisztességes élet megkönnyítése a dolgozó vagy középosztálybeli adófizetőknek”.

De nemcsak Amerikából, hanem a szomszédból, Romániából is elismerő szavak illették nemrégiben a magyar miniszterelnököt, a Tucker Carlsonnal, a Fox News, amerikai hírtelevízió egykori oszlopos alakjával, konzervatív politikai véleményvezérrel készült interjút követően.

Cozmin Gusa román politikai elemző, volt parlamenti képviselő videó podcastműsorában azt mondta: Carlson-interjú a magyar miniszterelnökkel azt jelzi, hogy Magyarországnak ambíciója, szakértelme és nemzetközi szintű vezetői vannak.

A szomszédok készülnek a régió jövőbeni vezetői pozíciójára

– fogalmazott Gusa.

Mint mondta, Orbán Viktor az interjú során intelligensen, művelten, gördülékenyen, s ha kellett, élesen nyilatkozott. Kiemelte, hogy a magyar kormányfő „felmosta a padlót” Bidennel, pozitívan beszélt Donald Trumpról, illetve a republikánusokról. Gusa szerint Magyarország vezetője hitelesen közvetítette az interjúval a világnak, hogy személyében egy különleges potenciállal bíró tárgyalóval és rendezővel számolhat a térség.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.