Azerbajdzsán hadműveletet indított Hegyi-Karabah ellen + videók

A bakui védelmi tárca közleménye szerint a katonai infrastruktúrát és létesítményeket veszik célba.

2023. 09. 19. 13:38
null
Baku, 2021. november 8. Azerbajdzsáni katonák nemzeti zászlót visznek az azeri fõvárosban, Bakuban a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni gyõzelem elsõ évfordulójának alkalmából 2021. november 8-án. MTI/EPA/Roman Ismayilov Fotó: Roman Ismayilov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azerbajdzsán „terrorelhárító műveletet” indított Hegyi-Karabah ellen – jelentette be kedden a bakui védelmi minisztérium.

A tárca közleményében részletekre nem tért ki, csak annyit közölt: a „terrorelhárító művelet” néhány órával azután kezdődött, hogy négy katona és két polgári személy örmény diverzáns akcióval elhelyezett aknák miatt életét vesztette Hegyi-Karabahban. A közlemény szerint Baku tájékoztatta Oroszországot és Törökországot a hadműveletről – írta az MTI.

Az orosz külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki a helyzet eszkalációja miatt. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint Azerbajdzsán a művelet megindítása előtti percekben értesítette az orosz békefenntartókat.

Az ENSZ szóvivője ugyancsak aggodalmának adott okot. „Fontos, hogy minden katonai tevékenységet beszüntessenek, és mindkét fél visszatérjen a tartós párbeszédhez, hogy elkerüljék a további összecsapásokat” – fogalmazott Stephan Dujarric az Al-Dzsazíra hírportálnak.

Azerbajdzsánnak azonnal le kell állítania a hadműveletet – üzenték az Európai Unió vezetői. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hozzátette: ez az előfeltétele annak, hogy megkezdődhessen a párbeszéd. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elítélte a helyzet katonai eszkalációját, és sajnálkozását fejezte ki a kioltott életek miatt.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök az ország Biztonsági Tanácsának ülésén kijelentette: elvárja, hogy stabilizálják a helyzetet a térségben. Emellett elmondta, nem hagyja, hogy Örményországot belerángassák a háborúba, az azeri műveleteknek ugyanis szerinte pontosan ez a célja. Mint azt a kormányfő leszögezte, Hegyi-Karabah területén nincsenek örmény katonák és nem folytatnak katonai tevékenységet sem a térségben. 

Az azeri védelmi minisztérium szerint a katonai infrastruktúrát és létesítményeket veszik célba.

Az AFP hírügynökség riporterének beszámolója szerint a szakadár köztársaság fővárosában, Sztepanakertben (azeriül Hakendi) robbanásokat lehetett hallani. 

Az azeri külügyminisztérium közben felszólította az örmény katonákat és a helyi szakadár hatóságokat, hogy hagyják el a térséget. Csak ebben az esetben lehetséges a béke – áll a tárca közleményében.

Törökország, mint mindig, most is Azerbajdzsán mellett áll a terrorellenes tevékenysége során – fogalmazott Yashar Güler török védelmi miniszter azeri hivatali kollégájával történő egyeztetését követően.

Az örmény védelmi tárca azt közölte, hogy az Azerbajdzsánnal közös határán viszonylag stabil a helyzet.

Hegyi-Karabah és kisebb környező területek az 1994-ben véget ért örmény–azeri háború után az örmény szakadárok ellenőrzése alá kerültek, de a 2020 őszi háborúban Baku jelentős területeket visszafoglalt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Roman Ismayilov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.