Egyre többen vágynak nagycsaládra Amerikában

Egy kutatás szerint ötven éve nem hittek ennyien a nagycsaládokban és a gyermekvállalásban.

2023. 09. 27. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gallup kutatóintézet a legújabb felmérésében megállapította, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett az a meggyőződés az Egyesült Államokban, hogy az ideális családméret három vagy több gyermeket jelent. A legutóbbi közvélemény-kutatást 2018-ban végezték, ehhez képest négy százalékponttal emelkedett az így vélekedők száma, 45 százalékra.

Míg más közvélemény-kutatások szerint nagyjából minden negyedik megkérdezett az állítja, hogy a gyermekvállalás vagy a házasság rendkívül vagy nagyon fontos a teljes élethez, ugyanakkor a Gallup szerint tíz amerikai felnőttből kilencnek van gyermeke vagy szeretne gyermeket vállalni.

Csupán a megkérdezettek két százaléka gondolja úgy, hogy az ideális családnak nincs gyereke.

A Gallup 1936-ban kezdte el rendszeresen felmérni az amerikaiak ideális családméretről kialakult elképzeléseit. Akkor az amerikaiak 64 százaléka a három- vagy többgyermekes családokat részesíti előnyben. Ez 1945-ben, a második világháború végén és közvetlenül a baby boom előtt érte el 77 százalékos csúcspontját a felmérés szerint. Az amerikaiak 61 százaléka 1967-ig a legalább háromgyermekes családokat részesítette előnyben.

A baby boom idején a legmagasabb ponton az egy amerikai családra jutó gyermekek átlagos száma 3,6 volt

– olvasható a felmérésben. 

A Gallup a nagyobb családok preferálásának meredek csökkenését 1967 és 1971 között részben a Stanford Egyetem biológusa, Paul Ehrlich 1968-ban megjelent, A népességbomba című könyvéből eredő, a globális népességrobbanással kapcsolatos aggodalmaknak tulajdonította. A könyv ugyanis tömeghisztériát keltett a világ jövőjével és a Föld emberi életet fenntartó képességével kapcsolatban.

A Gallup úgy értékelte, hogy a társadalmi normák változásai, beleértve a nők megnövekedett szerepét a munkaerőpiacon, a házasság előtti szex növekvő elfogadottsága és a gazdasági aggodalmak is befolyásolhatták a nézetek átalakulását.

Az amerikaiak egy- vagy kétgyermekes családok iránti preferenciája 1973-ban vált általánossá, ugyanabban az évben, amikor a legfelsőbb bíróság meghozta a Roe kontra Wade döntést, amely megteremtette az abortuszhoz való feltételezett jogot, aminek következtében a következő ötven évben a becslések szerint 64 millió abortuszra került sor.

Ezek a preferenciák az amerikai születési rátákban is megmutatkoztak, mivel az egy családra jutó gyermekek átlagos száma az Egyesült Államokban 1980-ra 1,8-ra csökkent, ami a fele annak, mint ami a baby boom csúcsán volt

– olvasható a felmérésben.

Borítókép: Illusztráció (Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.