Érezteti hatását az ukrajnai háború a román költségvetésen

Marcel Ciolacu kormányfő szerint a schengeni csatlakozás késleltetése is növelte a költségvetési hiányt.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nagy fölénnyel vezeti a pártok népszerűségi listáját Romániában a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD). A Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette formáció 32 százalékos eredményt érne el, ha most tartanák a parlamenti választásokat. A friss felmérés adatai szerint a PSD-t a szintén hatalmon lévő Nemzeti Liberális Párt és az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR)  követi 19-19 százalékkal. A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR) a megkérdezettek 12 százaléka voksolna. A Románia Magyar Demokrata Szövetség öt százalékon áll. Romániában 2024 őszén tartanak választásokat.

Ami a koalíciókötési esélyeket illeti, Marcel Ciolacu kijelentette, hogy a PSD nem kíván szövetkezni az AUR-ral a jövő évi megméretés után. 

Sosem terveztük és most sem fontolgatjuk a szövetkezést az AUR-ral. És ez egészen biztos, hogy így is marad, amíg én a PSD elnöke vagyok

− mondta újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök. 

Marcel Ciolacu – aki júniusban kapott miniszterelnöki megbízást – igyekszik valamelyest megfelelni a közvélemény többsége által elvárt óhajnak, miszerint határozottabb érdekérvényesítésre van szükség az Európai Unióban. A kormányfő minapi brüsszeli tárgyalásai után közölte: határozottan elutasította az áfa 19 százalék fölé emelését, amit egyes európai bizottsági szakértők javasoltak a román költségvetési hiány csökkentése céljából. Az Európai Bizottság a költségvetési törvényben vállalt hiánycél teljesítéséhez köti az uniós támogatások folyósítását. 

A kormány azt próbálja elérni Brüsszelnél, hogy idén a tervezett 4,4 százalékos hiány helyett fogadjon el 5,5 százalékot. 

A miniszterelnök brüsszeli érve szerint a költségvetési deficit elsősorban az Ukrajnának nyújtott támogatások miatt nagyobb a tervezettnél. Mint arról Marcel Ciolacu beszámolt: azt is elmagyarázta Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek, hogy Románia schengeni csatlakozásának „az európai logikával szembemenő” elutasítása közel két százalékkal növelte a román költségvetési hiányt. 

A most közölt felmérés kitér Románia Schengen-tagságának osztrák akadályozására is. A válaszadók 71 százaléka pesszimista a csatlakozással kapcsolatban, s nem bízik abban, az idén változás történik Bécs álláspontjában. 

A megkérdezettek többsége (45 százalék) a román politikusokat okolja a kudarc miatt, amiért nem tudtak megfelelően tárgyalni az ügyben.   

Az ellenzék közben bizalmatlansági indítványt kezdeményezne a kormány ellen a költségvetési hiány csökkentését célzó megszorító intézkedések miatt. Az indítvány benyújtásához a képviselők egynegyedére van szükség. Miután az USR elutasítja az AUR-ral való szövetkezést, az RMDSZ-t is meg kellene győznie a kezdeményezéshez. A Kelemen Hunor vezette párt még nem hozott döntést az esetleges indítvánnyal kapcsolatban.   

Borítókép: Marcel Ciolacu román kormányfő (Forrás: Twitter/Marcel Ciolacu)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.