Hetek óta nem látták a kínai védelmi minisztert, egyre több az elmélet az eltűnéséről

A politikus az elmúlt időszakban számos találkozót kihagyott, augusztus óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

2023. 09. 15. 12:32
LI Sang-fu
Szingapúr, 2023. június 2. Li Sang-fu kínai védelmi miniszter a Shangri-la Párbeszéd nevû ázsiai és csendes-óceáni biztonságpolitikai fórumon Szingapúrban 2023. június 2-án. MTI/EPA/Hou Hvi Jung Fotó: Hou Hvi Jung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai védelmi miniszter, Li Sang-fu hetek óta tartó megmagyarázhatatlan távolléte körüli gyanú pénteken tovább fokozódott, miután egyes médiumok arról számoltak be, hogy vizsgálatot indítottak ellene, egy vezető amerikai diplomata pedig azt rebesgette, hogy a tisztviselőt házi őrizetben tartják. 

A 65 éves politikus sajtóértesülések szerint az elmúlt hetekben kihagyta a vietnami és a szingapúri védelmi vezetőkkel folytatott megbeszéléseket. Utoljára augusztus 29-én látták Pekingben, ahol egy afrikai nemzetekkel tartott biztonsági fórumon tartott beszédet.

A Financial Times amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt állította, hogy az amerikai kormány tudomása szerint Li Sang-fu ellen vizsgálatot indítottak. A Wall Street Journal pedig arról számolt be, hogy a múlt héten kihallgatásra vitték a férfit, és eltávolították a posztjáról.

Rahm Emanuel, az Egyesült Államok tokiói nagykövete a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta: 

1. Li Sang-fu védelmi minisztert három hete nem látták és nem hallottak felőle. 2. Nem jelent meg a vietnami útján. Most pedig: a szingapúri haditengerészeti főnökkel tervezett találkozójáról hiányzik, mert házi őrizetbe helyezték????

Arra a kérdésre, hogy a védelmi miniszter ellen nyomozás folyik-e, Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy nincsen információja erről.

A védelmi miniszternek azok után veszett nyoma, hogy Kína júliusban minden magyarázat nélkül leváltotta külügyminiszterét, Csin Kangot, miután hosszabb ideig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és az elmúlt hónapokban a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg elit rakétahadseregének vezetőségében is átszervezések történtek.

Mielőtt Lit márciusban kinevezték a posztjára, a hadsereg beszerzési egységét vezette. Júliusban egy ritka közleményben az egység közölte, hogy tisztára akarja mosni a pályázati eljárást, és felkérte a nyilvánosságot, hogy jelentse a 2017-ig visszanyúló szabálytalanságokat. 

Li távollétét különösen nagy figyelemmel kíséri az Egyesült Államok, amely nem oldotta fel a 2018-ban ellene bevezetett szankciókat, amiért fegyvereket vásárolt Oroszország legnagyobb fegyverexportőrétől, a Roszoboronexporttól. Kínai tisztviselők többször elmondták, hogy azt szeretnék, ha ezeket a szankciókat ejtenék, hogy megkönnyítsék a két fél hadserege közötti jobb megbeszéléseket. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter júniusban egy szingapúri védelmi konferencián megkísérelt tárgyalni Livel, azonban eredményeket nem sikerült elérni az ügyben. 

 

Borítókép: Li Sang-fu kínai védelmi miniszter a Shangri-la Párbeszéd nevű ázsiai és csendes-óceáni biztonságpolitikai fórumon Szingapúrban 2023. június 2-án (Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.