Így manipulál az Európai Unió

A rendszeresen elkészített Eurobarometer közvélemény-kutatások nem az átlagemberek véleményét mutatják.

2023. 09. 11. 19:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mitől fél Európa? címmel készített tanulmányt a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli központja, amelyben az Európai Unió által készített Eurobarometer felméréseket vették górcső alá. A jelentés többek közt arra világít rá, hogy a kérdések és válaszlehetőségek kiválasztásával hogyan manipulálják az eredményeket, bizonyos témák elkerülésével és az uniós intézmények felé kritikusabb válaszlehetőségek eltávolításával. 

Ez összességében azt eredményezte, hogy kialakult egy európai közvélemény, ami valójában alig létezik

− magyarázta a kutatásban részt vevő Bill Durodié professzor. Hozzátette: a felmérések így a kutatás és propaganda mezsgyéjén egyensúlyoznak, gyakran átcsúszva az utóbbiba. 

Az Eurobarometer-közvélemény-kutatásokat 1974 óta készítik el évente kétszer, minden tagállamban. A kérdőívben az európai intézmények működésével, valamint az európai polgárokat érintő problémákkal, témákkal kapcsolatos kérdések szerepelnek. 

A jelentésben vizsgált felmérésekből megállapítható, hogy az elitet és az átlagembereket teljesen más dolgok foglalkoztatják. 

Előbbiek inkább a munkahelyekkel, az egészségüggyel és az oktatással kapcsolatos közvetlenebb kérdésekre összpontosítanak, míg az elit gyakran olyan problémákat helyez előtérbe, amelyek „megfoghatatlanok”: klímaváltozás, kiberbiztonság, újabban pedig az identitás kérdésköre – fogalmazott Frank Füredi, az MCC brüsszeli agytrösztjének ügyvezető igazgatója. 

A jelentés egyik legfőbb következtetése, hogy a rendszeres közvélemény-kutatások ellenére nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy mit gondol a közvélemény. 

A felmérések eredményei inkább egy, az elit agendája szerint manipulált képet mutatnak. 

Ezekben pedig túlzóan fel vannak erősítve az elit aggodalmai, az általuk erőltetett kérdések, amelyek valójában csak kisebb mértékben érdeklik az átlagembereket. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.