időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Moszkva tudni véli, kik állnak a koszovói feszültség mögött – el is árulták + videó

Magyar Nemzet
2023.09.28. 14:02
Moszkva tudni véli, kik állnak a koszovói feszültség mögött – el is árulták + videó

Oroszország nem lát esélyt a koszovói helyzet hosszú távú rendezésére. Moszkva szerint mindez azért van, mert az Egyesült Államok és az Európai Unió folyamatosan szítja a feszültséget – idézi a Kosovo Online helyi hírügynökség Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettest.

Nem látunk kilátásokat a hosszú távú stabilizációra. Albin Kurti koszovói vezető feszültséget szít és a szerbek kiutasítását célzó tevékenységet folytat. Azzal számol, hogy pártfogói – Washington és Brüsszel – még nagyobb nyomást fognak gyakorolni Belgrádra, ezzel pedig elérik a függetlenség elismerését. Az viszont sértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát.

 – húzta alá Grusko.

A Nyugat reakciója Koszovó provokációira gyenge és elvtelen – mutatott rá az orosz politikus. Hozzátette: ez csak megnyugtatja Albin Kurti pristinai miniszterelnököt, hogy az ilyen taktika végül meghozza az eredményt.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, a a hét elején fegyveres összetűzés volt helyi szerbek és a koszovói rendőrség egységei között. Az összecsapásokban három szerb vesztette életét, illetve egy albán rendőr is elhunyt. A pristinai hatóságok ezt követően erőteljesen léptek fel az ország északi, szerbek lakta részén Banjszka település környékén. Lezárták az oda be-, és onnan kivezető utakat, illetve Szerbiából sem lehetett átkelni Koszovóba Jarinjenél és Brnjaknál. A rendőrség nagy mennyiségű fegyvert is talált a térségben.

Koszovó terroristaakciónak tartja a támadást, és Szerbiát vádolja vele, Belgrád ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lenne az eseményekhez 

– írja a Szabad Európa Rádió.

A koszovói rendőrség főigazgatója közben bejelentette, hogy a banjszkai történések után megnőtt a különleges egységek jelenléte az északi részen. Arról nem árult el részleteket, hogy mennyivel erősítették meg a különleges egység kapacitásait, de elmondta, hogy a koszovói rendőrség folyamatosan egyeztet a KFOR-ral és az EULEX-szel.

Alekszandar Vucsics szerb elnök a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott legfrissebb interjúban beszélt az újabb válságról. Azt mondta, Szerbia gyásznapot hirdetett mindazok emlékére, akik Banjszkában meghaltak – mind a megölt szerbek, mind az elhunyt koszovói rendőr miatt. 

Számomra a meggyilkolt szerbek sosem lesznek terroristák, és egy rendőr meggyilkolása sem igazolható

 – mondta az államfő.

Vucsics felszólított minden szerbet, hogy békésen szerezzék meg, azt ami az övék.

Borítókép: Koszovói egységek az ország északi részén (Forrás: Facebook/Koszovói rendőrség hivatalos oldala)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.