Nem csitul a botrány: Justin Trudeau is magyarázkodik a náci kollaboráns ünneplése miatt

A bírálatok szerint a kanadai miniszterelnök mindenkit hibáztat a történtekért, önmagán kívül.

2023. 09. 26. 7:41
TRUDEAU, Justin
New York, 2023. szeptember 21. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai miniszterelnök is magyarázkodásba kezdett, miután óriási botrányt kavart, hogy a parlament vastapssal éljenzett egy náci kollaboránst.

Justin Trudeau szerint egy olyan ukrán férfi meghívása a parlamentbe, aki a második világháborúban egy náci egységben harcolt, mélységesen kínos Kanada számára.

A 98 éves Jaroszlav Hunka álló ovációban részesült, miután Anthony Rota, az alsóház elnöke hősnek nevezte őt. Az eset pénteken történt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása során, aki szintén felszólalt a kanadai parlamentben.

Rota a botrány kirobbanása után azt állította, hogy nem tudott Hunka náci kapcsolatairól, és hibát követett el, amikor meghívta őt. A háború alatt ugyanis ukránok ezrei harcoltak a németek oldalán, és sokan tagjai voltak a német hadsereg elit osztagának, a nácik irányítása alatt állló SS-nek is. 

Az ellenzéki politikusok lemondásra szólították fel a házelnököt, köztük Peter Julian, az Új Demokrata Párt képviselője, aki megbocsáthatatlan hibának nevezte az incidenst.

Sajnos úgy vélem, hogy ezzel a tettel egy szent bizalmat törtek meg

– mondta a politikus az alsóházban.

Trudeau hivatala közölte, hogy a Hunka meghívásáról szóló döntést egyedül a házelnök hozta meg. Emellett tagadták azokat az állításokat is, amelyek szerint a náci kollaboráns és a miniszterelnök között magánbeszélgetésre került volna sor.

A második világháború alatt Jaroszlav Hunka az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályában szolgált, egy náci katonai egységben, amelynek a holokauszt során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményei jól dokumentáltak. A hadosztály tagjait lengyel és zsidó civilek meggyilkolásával vádolják, bár az egységet nem találták bűnösnek háborús bűnökben. Az egységet átkeresztelték Első Ukrán Hadosztályra, mielőtt 1945-ben megadta magát a nyugati szövetségeseknek.

A kanadai kormány az eset nyilvánosságra hozatala után nevetségessé vált a világ szemében, a közösségi médiában csak úgy záporoznak a kritikák az érintett politikusokra. Megszólalt Donald Trump egyik gyermeke is, aki az X közösségi oldalon azt írta, 

Az elmúlt hét év folyamatos tudósításai alapján úgy tűnik, minden konzervatív náci a mainstream média szemében. Azonban a tényleges SS-tisztek csak a nácikhoz kötődnek, és vastapsot kapnak a kanadai parlamentben. Ne hallgass ezekre a szociopatákra!

Egy indiai újságíró, Shiv Aroor pedig szintén egy X-bejegyzésben jegyezte meg, hogy a kanadai miniszterelnök mindenkit hibáztat a történtekért, önmagán kívül. 

Collin Rugg, egy amerikai befektető is elmondta a véleményét a történtekről a platformon. Úgy véli, ahelyett, hogy a kormány határozottan elítélte volna a lépést, megpróbálta eltussolni ezt az incidenst.

Néhány rövid év alatt az a média és baloldal, amely Trumpot és támogatóit lenácizta, egy szó szoros értelmében vett nácit ünnepelt.

 

 

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.