Nem tud kormányt alakítani a spanyol jobboldal

A Néppárt (PP) vezetőjének beiktatásáról szerdán szavazott az országgyűlés, de nem sikerült elérnie a kormányalakításhoz szükséges abszolút többséget.

2023. 09. 27. 15:06
SÁNCHEZ, Pedro; NÚNEZ FEIJÓO, Alberto
Madrid, 2023. augusztus 17. Alberto Núnez Feijóo, a választásokon gyõztes Spanyol Néppárt elnöke (b2) a spanyol parlamenti alsóház alakuló ülésén, a háttérben Pedro Sánchez ügyvezetõ miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt fõtitkára (j) Madridban 2023. augusztus 17-én. Az elõrehozott parlamenti választásokat július 23-án tartották Spanyolországban. MTI/AP/Paul White Fotó: Paul White
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papírforma szerint alakult a spanyol Néppárt (PP) vezetőjének beiktatási szavazása. Alberto Núnez Feijóo nem tudta megszerezni az országgyűlés többségének támogatását, így hiába nyerte meg a júliusi előre hozott parlamenti választásokat, egyelőre nem alakíthat kormányt. 

A jobboldali pártvezér négy szavazattal maradt el az abszolút többségtől (176 voks) és 172 igen szavazatot gyűjtött be a Vox, a Kanári Koalíció és a Navarrai Népszövetség támogatásával. A másik oldalon a szocialista párt (PSOE), a szélsőbaloldali Sumar, valamint a szeparatista-nacionalista pártok összesen 178 nem szavazattal blokkolták a jobboldali kormányalakítást. 

Feijóo beiktatási procedúrája azonban itt még nem ér véget. 

Péntek délután egy második körös szavazást is tartanak a kongresszusban. Aznap a Néppártnak már elegendő lenne az is, ha elérné az egyszerű többséget, tehát több igen szavazatot kapna, mint nemet, de előreláthatólag az eredmény pontosan ugyanaz lesz, mint a szerdai voksoláson. 

Ha a Néppárt a pénteki szavazáson is kudarcot vall, úgy VI. Fülöp király másodjára is konzultációra hívja a parlamentbe került pártok képviselőit, ezt követően pedig új jelöltet kér fel a kormányalakításra, aki várhatóan a szocialista Pedro Sánchez lesz. 

Jelenleg ő sem birtokolja a szükséges abszolút többséget ahhoz, hogy kormányozzon, de a Néppárttal ellentétben ő hajlandó egyezséget kötni a szeparatista Junts per Catalunyával (Együtt Katalóniáért), amely hat igen szavazatával elősegítheti az újabb progresszív kormány megalakulását. A Junts cserébe azt követeli a szocialistáktól, hogy adjanak amnesztiát volt vezetőjüknek, a Katalónia függetlenségét 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltó és azóta Belgiumban bujkáló Carles Pugidemont-nak, valamint tegye lehetővé, hogy a katalán társadalom törvényesen dönthessen a Spanyolországtól való elszakadásról. 

Katalónia elnöke a napokban arról tájékoztatta a sajtót, hogy az amnesztiáról szóló egyezség valójában már nem vita tárgya, mivel arról már akkor megegyeztek a szocialistákkal, amikor augusztusban abban kérték segítségüket, hogy a kongresszus élére baloldali házelnök kerüljön. 

Pere Aragonés hozzátette azt is, hogy az amnesztia csak az első lépés, ugyanis Sánchez miniszterelnöki beiktatásának ára ennél sokkal magasabb lesz és Katalónia sosem fog lemondani arról, hogy önálló állammá váljon. 

Az elmúlt hetekben a szocialista párt néhány volt vezetője és képviselője – köztük az országot 14 éven át kormányzó Felipe González – élesen kritizálta a Sánchez-féle terveket és nyíltan tiltakozott a katalánok zsarolása ellen, ugyanakkor egyetlen aktív szocialista képviselő sem volt elég bátor ahhoz, hogy Feijóo beiktatási szavazásán pártjával ellentétesen szavazzon. Bár egyik képviselőjük okozott némi zűrzavart, ugyanis miután felszólították, hogy adja le szavazatát, először igent mondott. 

Mint kiderült, Herminio Rufino Sancho Íniguez attól zavarodott össze, hogy nevét hibásan olvasták fel és ez elvonta a figyelmét a tervezett szavazatról. 

Alberto Núnez Feijóo az ülés után újságíróknak azt mondta: 

„Nyilvánvaló, hogy megtettünk mindent, amit lehetett”, majd hozzátette, hogy a spanyol állampolgárok nyugodtak lehetnek, mert a sikertelen beiktatás ellenére folytatni fogják a munkát az érdekükben. 

A szocialisták részéről Carmen Calvo közölte, hogy a „kudarcot előre megjósolták”, a Sumar vezetője, Yolanda Díaz pedig kijelentette, hogy most már „itt az ideje tovább dolgozni egy progresszív kormány érdekében, ami folytatja az emberek életét javító politikát”. 

Borítókép: Alberto Núnez Feijóo, a választásokon győztes spanyol Néppárt elnöke (Fotó: MTI/AP/Paul White)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.