„Németország a tervgazdálkodás felé halad”

A fém- és villamosenergia-ipari munkáltatói szövetség elnöke komoly vádakat fogalmazott meg a szövetségi kormánnyal szemben: a paternalizmus, tervgazdálkodás és naivitás csak néhány pont a listán.

Forrás: V4NA2023. 09. 24. 17:15
Budget debate in the Bundestag
dpatop - 06 September 2023, Berlin: Chancellor Olaf Scholz (SPD), takes part in the general debate of the Bundestag. The general debate takes up the current topics of the Federal Government's policy during the budget debate of the Bundestag. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: MICHAEL KAPPELER /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4NA nemzetközi hírügynökség azt írja, hogy a Német Fém- és Villamosenergia-ipari Szövetség elnöke, Stefan Wolf élesen bírálta a szövetségi kormányt, azzal vádolva azt, hogy a tervgazdaság felé irányítja az országot. – A szabadság mértéke hazánkban jelenleg túlságosan korlátozott, és ez vonatkozik a társadalomra általában és a vállalatokra különösen – jelentette ki a szövetség elnöke.

Hozzátette:

a koalíció egyes tagjai úgy gondolták, hogy rá kell kényszeríteniük ideológiájukat az emberekre, mintha csak ők tudnák, hogyan kell élni.

Wolf szerint ez a módi a nemzetközi partnerekkel való kapcsolattartásra is vonatkozik. Ahogy fogalmazott:

És akkor jön Annalena Baerbock külügyminiszter, és azt hiszi, megmondhatja a kínaiaknak, hogy mit tegyenek és mit ne tegyenek. Ez teljesen naiv dolog

írja a V4NA. A szakember hangsúlyozta azt is, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a világot teljes egészében kell szemlélni. Németország nemzetközi szinten nagyon rossz helyzetben van a bürokráciája, a szakképzett munkaerő hiánya és az adók miatt. Amikor a külföldről érkező fiatalok látják, hogy milyen adókulcsok vannak, inkább elmennek máshová, és többek között emiatt jelenleg Németország nem jó hely a vállalkozásra.

Wolf megjegyezte ugyanakkor, hogy ezért nem teljesen a szociáldemokrata-zöld-liberális kormányt terheli a felelősség. Az ugyanis, hogy a digitalizáció szempontjából ilyen rossz helyzetben van Németország, az előző kormányoknak is köszönhető. Arra figyelmeztetett, hogy a politika nem próbálhat tiltásokkal és korlátozásokkal irreális célokat erőltetni, mert akkor megfojtja a vállalatokat.

A szakember ezért a szociális piacgazdasághoz való visszatérést sürgette. – A sok tiltással, szabályozással és bürokráciával jelenleg inkább a tervgazdaság felé haladunk. És amikor a szociális jólétről van szó, többet engedhetünk meg magunknak, mint amit a piacgazdaságban meg lehet keresni – tette hozzá.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Bundestag előtt. (Fotó: Michael Kappeler/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.