Pekingben folytatódik Ferenc pápa békemissziója

Az egyházfő meglátása szerint Kína kulcsfontosságú szereplője lehet az igazságos és hosszú távú béke megteremtésének.

2023. 09. 13. 11:05
FERENC pápa
Ulánbátor, 2023. szeptember 4. Ferenc pápa sajtóértekezletet tart az Ulánbátorból Rómába tartó repülõgépen 2023. szeptember 4-én, négynapos mongóliai látogatása után. Ferenc pápa az elsõ katolikus egyházfõ, aki látogatást tett a hárommilliós kelet-ázsiai országban . MTI/AP/ANSApool/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pekingbe utazott kedden Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa különleges küldöttje, hogy folytassa a már korábban megkezdett vatikáni békemissziót. Ez egy újabb próbálkozás a Vatikán részéről a fegyverek elhallgattatására, a konfliktusban álló felek egymáshoz való közeledésének segítésében. 

A Szentszék meglátása szerint Kína kulcsfontosságú szereplője lehet az igazságos és hosszú távú béke megteremtésének. Kétségtelen, hogy Ferenc pápa a Mongóliába tett apostoli látogatása alkalmával többször is megszólította Kína politikai vezetőit, népét és a katolikus közösség tagjait.

A sajtóhírek szerint Zuppi bíboros a legfontosabb politikai vezetőkkel, köztük Li Csiang kínai miniszterelnökkel tárgyal. A bíboros pekingi látogatása nem egy elszigetelt közvetítési próbálkozás, Olaszország, az USA, az Európai Unió és a NATO is támogatásáról biztosította. 

A szentatya a budapesti apostoli látogatásáról hazatérve, a repülőn tartott sajtókonferencián szólt először az újságíróknak a titkos békemisszióról. Azóta számos alkalommal megerősítette, hogy a béketeremtés segítője akar lenni, a Szentszék nem nézi tétlenül az értelmetlen vérontást, minden eszközt megragad, hogy előmozdítsa a kiegyezést Moszkva és Kijev között. 

Zuppi bíboros június elején Kijevbe látogatott, egy hónappal később Moszkvába, július közepén pedig Washingtonba, ahol a legmagasabb politikai vezetőkkel tárgyalt. A pápa különleges küldöttjének mindeddig konkrét eredményeket nem sikerült elérnie, de bízik abban, hogy erőfeszítései nem hiábavalók. A napokban újabb diplomáciai feszültség alakult ki Kijev és a Vatikán között. 

Az ukrán vezetőség nehezményezte, hogy Ferenc pápa a mongóliai útjáról visszatérve a sajtótájékoztatón elismerően szólt az orosz kulturális örökség értékéről. Kijev szerint Ferenc pápa imperialista, így nem lehet közvetítő a konfliktus rendezésében. A Szentszék hangsúlyozta, a katolikus egyházfő nem közvetítő, csupán segíteni akar, hogy a felek megtalálják a kiegyezéshez vezető utat. Zuppi bíboros a békemisszió kapcsán a napokban úgy nyilatkozott, egyáltalán nem biztos abban, hogy a pekingi tárgyalások meghozzák a várt eredményeket. Az egyház azonban továbbra is úgy véli, a rengeteg szenvedés láttán nem maradhat közönyös és tétlen, tisztában vannak azzal, hogy az igazságos és hosszan tartó békéhez idő és türelem kell.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.