Román NATO-gáncs Ausztria ellen – „Eljött a kevésbé diplomatikus lépések ideje”

Bukarest minden diplomáciai eszközt bevetett, hogy változtasson Bécs elutasító álláspontján.

CIOLACU, Marcel
Bukarest, 2023. június 15. Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a kormányáról tartott bizalmi szavazás elõtt beszél a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én. A PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2021-es megállapodása alapján a PNL átadta a miniszterelnöki tisztséget a PSD-nek, ezzel új, kétpárti kormány alakul, amelybõl kimarad az eddig a nagykoalícióban részt vevõ Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia megakadályozza a semleges, de a Partnerség a békéért program keretein belül a NATO-val együttműködő Ausztria részvételét a katonai szövetség eseményein. Erről beszélt egy televíziós interjúban Rares Bogdan, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke. Szerinte az utóbbi kilenc hónapban Bukarest minden diplomáciai eszközt bevetett, hogy változtasson Bécs elutasító álláspontján a román Schengen-tagsággal kapcsolatban. 

Eljött a kevésbé diplomatikus lépések ideje

– fogalmazott a politikus.

Sajtóértesülések szerint egyébként Románia megakadályozta, hogy két osztrák tiszt részt vegyen a NATO-műveletekben. Bukarest több időt kért az Ausztriából érkezettek értékelésére. Az erdélyi Krónika által idézett osztrák sajtó szerint a két katona már augusztus eleje óta várakozik a brüsszeli NATO-parancsnokságon történő akkreditációra. Addig ugyanis nem vehetnek részt NATO-műveletekben, amíg nem kapják meg a szövetség valamennyi tagjának beleegyezését. Michael Bauer, az osztrák hadsereg szóvivője egy interjúban azt mondta, a schengeni csatlakozással kapcsolatos vétó megtorlásáról van szó Románia részéről.

A NATO–Ausztria kapcsolatok a Partnerség a békéért kereteiben zajlanak, amelyhez Ausztria 1995-ben csatlakozott. A NATO és Ausztria aktívan együttműködik a békefenntartó műveletekben, és gyakorlati együttműködést alakított ki számos más területen.

Közben egy friss felmérés szerint a válaszadók többsége nem tartja valószínűnek, hogy az idén megvalósuljon Románia schengeni csatlakozása. A kudarcért a megkérdezettek 41 százaléka Ausztriát teszi felelőssé, 21 százalékuk a román kormányt, 12 százaléknyian pedig az Európai Tanácsot okolják.   

Borítókép: A román parlament bukaresti ülésterme 2023. június 15-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.