Súlyos problémát okoz a rendőrhiány az Egyesült Államokban

Több amerikai kisvárosban meg kell szüntetni a rendőrséget, mert egyszerűen senki sem jelentkezik a meghirdetett rendőri állásokra.

2023. 09. 06. 19:10
Mass shooting in New Jersey
Mass shooting in New Jersey Fotó: KYLE MAZZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott a Minnesota államban található Goodhue kisváros rendőrfőnöke. Ez önmagában még nem lenne számottevő hír, de a távozása egyben azt is jelentette, hogy 

a településen teljesen megszűnt a rendőrség. 

A rendőrfőnök néhány hete már figyelmeztette a városi tanácsot, hogy ha nem emelik meg a fizetéseket és a juttatásokat, nem fogják tudni betölteni a megüresedett pozíciókat. Mivel semmi sem változott, nem látott más megoldást, mint a kilépést – írja a Bloomberg amerikai híroldal.

A településen így a megyei seriffhivatal vette át a rendfenntartási feladatokat, azonban ők is létszámhiánnyal küzdenek, és tisztában vannak vele, hogy a különböző rendfenntartó szervek leginkább egymás elől szipkázzák el a jelölteket.

Egy washingtoni agytröszt nem reprezentatív, de a helyzet súlyosságára mégis rávilágító felmérése szerint 2019-hez képest 47 százalékkal nőtt a kilépő és 19 százalékkal a nyugdíjba vonuló rendőrök száma, a fiatalokat pedig nem igazán vonzza a pálya.

A jelenség okaként a 2020-as év jelentette „kettős csapást” nevezik meg: sem a koronavírus-járvány, sem a George Floyd halála utáni rendőrellenes hangulat nem javított a rendfenntartói munka megítélésén.

Gyakorlatilag az összes rendőri szerv küszködik, de a helyzet különösen súlyos a kisebb településeken, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy versenyre keljenek a nagyvárosi fizetésekkel és juttatásokkal.

A trend nem teljesen új, 1972 és 2017 között legalább 521, ezer és kétszázezer lakos közötti településen szűnt meg az önálló rendőrség, de csak az elmúlt két évben újabb legalább 12 település csatlakozott a sorhoz, főleg Maine-ben, Minnesotában, Ohióban és Texasban.

A nagyvárosi rendőrségeknek is megvan azonban a maga keresztje. A napokban lemondott Philadelphia rendőrfőnöke, miután megelégelte, hogy úgy kellene megfékeznie az elszabaduló bűnözési hullámot, hogy a demokrata városvezetés közben mintha a másik oldalon állna.

Megtiltották például a rendőröknek, hogy kisebb vétségekét megállítsák az autósokat, pedig szerintük pont az ilyen igazoltatások kapcsán sikerült a legtöbb illegális fegyvert elkobozniuk – számol be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Komoly gondolt jelent a demokrata vezetésű nagyvárosok rendőreinek az illegális migránsok egyre növekvő áradata is. New Yorkban egy venezuelai illegális bevándorlót két hónap alatt hatszor tartóztattak le erőszakos bűncselekményekért, egy hondurasit pedig egy 28 éves férfi megölésével vádolnak, s ez csupán két példa a rengetegből, így cseppet sem meglepő, hogy a rendőrök nem látnak más kiutat, mint a karrierváltást.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Kyle Mazza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.