Ukrajna már nukleáris fegyverért is bejelentkezhet?

Egy ukrán szakértő szerint csak ez rettenthetné el az oroszokat.

2023. 09. 07. 16:11
Sarmat
This grab made from a handout video footage released by the Russian Defence Ministry on April 20, 2022 shows the launching of the Sarmat intercontinental ballistic missile at Plesetsk testing field, Russia. Russian President said that Russia has successfully tested the Sarmat intercontinental ballistic missile, saying the next-generation capable of carrying nuclear charges will make Kremlin's enemies "think twice." (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Defence Ministry" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Defence Ministry / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeletbeli vagy valós fenyegetés a nukleáris fegyver? – erre a kérdésre keresték a választ a 32. Karpaczi Gazdasági Fórum meghívott szakértői. Természetesen a felvetés kizárólag úgy merült fel, hogy Oroszország bevetne-e nukleáris fegyvert Ukrajna, vagy rosszabb esetben a NATO ellen? 

 

Csak blöff

A két lengyel biztonságpolitikai szakértő, Tomasz Deptula és Tomasz Kosmider lényegében egyetértettek abban, hogy a kockázat valós, de az esély nagyon alacsony, még ukrán területeken is.

Mindketten úgy vélték, hogy Oroszország valójában blöfföl, próbál zsarolni, azzal számolva, hogy a Nyugatnak nagyobb a vesztenivalója, mint nekik.

Rámutattak, hogy még egy taktikai atomfegyver bevetése is olyan vörös vonal lenne, ahonnét nincs visszaút. Márpedig azt még Kína – amelytől az oroszok egyre jobban függenek – is egyértelművé tette, hogy nemet mond a nukleáris fegyverek használatára. 

Ha pedig már vörös vonal, az is felmerült, hogy vajon Oroszország területének támadása miatt nyúlhat-e Vlagyimir Putyin a legpusztítóbb megoldáshoz? Ezzel kapcsolatban emlékeztettek rá, hogy az orosz nukleáris doktrína ugyan elvileg akár lehetőséget is kínálhat erre, de valójában az ukránok már többször támadták az elfoglalt – és az illegitim népszavazással Oroszországhoz csatolt – területeket, a Krím félszigetet, sőt Moszkvát is, mégsem törént semmi.

Ennél valamivel borúsabban látta a helyzetet a beszélgetés ukrán vendége, Olekszandr Musijenko. A katonai szakértő szerint Oroszország felborította a nukleáris egyensúlyt, a világ leszerelés helyett fegyverkezik, ezért fel kell tennünk a kérdést:

mi van, ha Moszkva mégsem blöfföl?

Úgy vélte, hogy mivel az oroszok a fronton már minden hagyományos lehetőséget kimerítettek, növekszik a veszélye annak, hogy akár tömegpusztító fegyverekhez nyúljanak.

 

Atombomba Ukrajnának

– Hogyan lehet kezelni egy ilyen kockázatot? Hogyan lehet elrettenteni egy atomhatalmat, hogy bevesse fegyvereit? – tette fel a kérdést az ukrán szakember. Szerinte ehhez mindenekelőtt határozott válasz és fellépés kell a NATO-tól. De még ennél is tovább ment. Úgy vélte, hogy – ahogyan azt Bill Clinton korábbi amerikai elnök is mondta nemrégiben – hiba volt Ukrajnát megfosztani a nukleáris fegyverektől. Ezzel arra utalt, hogy Ukrajnának ugyan önállóan sosem voltak tömegpusztító fegyverei, de területén a Szovjetunió több ezer robbanófejet állomásoztatott. Az ország függetlenedése után egy megállapodás értelmében ezeket elszállították Oroszországba.

Fegyverekre van szükségünk, és úgy tűnik, kapunk is, ami a tankokat, tüzérséget, légvédelmet stb. illeti. De mi lesz a nukleáris elrettentéssel? Arról nem esik szó!

– magyarázta Olekszandr Musijenko.

– Jól értjük, Ukrajna nukleáris fegyvereket szeretne? – szegeztük a kérdést az ukrán szakértőnek, arra kérve, hogy fejtse ki jobban, mégis hogyan képzeli ezt el. 

Olekszandr Musijenko megerősítette, hogy a problémát az jelenti, a nukleáris fegyverek nélkül az orosz fenyegetés örökre megmarad, egyedül ez tántorítaná el végérvényesen az oroszokat az újabb támadástól. – Hogyan lehet garantálni a biztonságunkat? Többféle verzióról szó esik, hogy az Egyesült Államok, Franciaország, Németország adná ezt meg, vagy hogy egyfajta koreai forgatókönyvet teremtenének. De akik erről beszélnek, elfelejtik, hogy Dél-Korea biztonságát amerikai nukleáris fegyverek és támaszpontok garantálják! Persze a mi helyzetünk más, mint Szöulé, én mindössze annyit mondok, hogy mikor Ukrajna biztonságának szavatolásáról tárgyalunk, nem feledkezhetünk meg a nukleáris elrettentésről sem – magyarázta.

Azért sietett megnyugtatni, hogy az ukrajnai nukleáris fegyverről kizárólag a békekötés vagy tűzszünet után lehetne beszélni, illetve csak védelmi célokat, elrettentést szolgálna, nem használhatnák Oroszország megtámadására.

A szakember azt is világossá tette, hogy nem Ukrajna saját nukleáris fegyvereiről beszél, ahogy az országnak nincsenek is nukleáris fejlesztései vagy ilyen tervei. – Kizárólag a nukleáris képességek megosztásáról lenne szó – szögezte le. Példaként említette, hogy nukleáris fegyver hordozására képes amerikai repülőgépek landolhatnának időről időre Ukrajnában, vagy hogy néhány Európában állomásoztatott taktikai töltetet időnként áttelepíthetnének Lengyelországba és Ukrajnába.

A fegyvert persze kizárólag Washingtonból irányítanák, csak ők döntenének használatáról, az ukránoknak nem lenne beleszólásuk

– vázolta elképzelését.

Borítókép: Az orosz Sarmat interkontinentális ballisztikus rakéta, amely képes nukleáris robbanófej szállítására is (Fotó: AFP/Russian Defence Ministry)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.