Ursula von der Leyent teszik felelőssé az Európai Unió állapotáért a lengyelek

Nemrég több lengyel európai parlamenti politikus is Von der Leyent tette felelőssé az elmúlt években kialakult problémák miatt.

2023. 09. 15. 18:46
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2023. szeptember 13. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetérõl tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jadwiga Wisniewska lengyel európai parlamenti képviselő szerint Ursula von der Leyen szerdai beszéde az EU helyzetéről teljesen elszakadt a valóságtól, és tele volt közhelyekkel. A politikus szerint a beszéd leginkább egy politikai kiáltványra hasonlított. Hiányolta belőle a konstruktív javaslatokat, pedig a politikus szerint jelenleg az európaiaknak konkrét, valódi cselekvésre van szükségük.

Sajnos a propaganda elhomályosította a valóságot. Az Európai Bizottság vezetője figyelmen kívül hagyta az emelkedő energiaköltségeket, a növekvő energiaszegénységet, az EU-ban fenyegető recessziót, a migrációs válságot. Elhallgatja a gyógyszeripari cégekkel folytatott titkos tárgyalásait a vakcinákról. Ehelyett azt mondja, hogy fel kell gyorsítani a nulla szén-dioxid-kibocsátású Green Deal felé vezető folyamatot, és mantraként ismételgeti: több Európát.

– írta az európai parlamenti képviselő.


Ursula von der Leyen beszédével kapcsolatban Wisniewska szerint hiányoztak a köszönet szavai azoknak a frontországoknak is, amelyek megnyitották határaikat az Ukrajnából érkező háborús menekültek előtt. 

Von der Leyen sokat beszélt a jogállamiságról, de elfelejtette mondani, hogy az ő csapata volt az, amely a jogállamiságot karikatúrává változtatta. Ugyanis egy, az uniós költségvetést a sikkasztástól megvédeni hivatott mechanizmusból a politikai nyomásgyakorlás és beavatkozás eszközévé tették azt. 

– tette hozzá a képviselő, majd megjegyezte, hogy miközben az Európai Bizottság elnöke stratégiai párbeszédre szólított fel az EU mezőgazdaságának jövőjéről, húzza az időt az Ukrajnából származó gabona- és mezőgazdasági export embargó meghosszabbításáról szóló döntés meghozatalával kapcsolatban.

Az Európai Bizottság elnöke a képviselő szerint a beszédében figyelmen kívül hagyta, hogy hivatali ideje alatt az Eurostat adatai szerint az EU-ban 18 százalékkal emelkedtek a lakhatási, víz- és energiaköltségek, és közel 42 millió uniós polgár nem tudja kifűteni az otthonát. Emellett 95,3 millió polgárt fenyeget a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye. 

Von der Leyen beszédével kapcsolatban megszólalt Zbigniew Kuzmiuk európai parlamenti képviselő is, aki siralmasnak nevezte az Európai Unió jelenlegi állapotát.

Elmondta, hogy a káoszért jó részben Frans Timmermans a felelős, aki ugyan távozik az uniós politikából, azonban olyan szabályozásokat hagyott hátra, amelyek súlyosan károsítják az EU versenyképességét. 

Von der Leyen elnök asszony arról beszélt, hogy az EB kiegyensúlyozott migrációs politikára törekszik, Ylva Johansson belügyi biztos asszony javaslatára. Mindeközben azonban két nap alatt több mint száz hajó érkezett az olasz Lampedusa szigetére, közel nyolcezer illegális bevándorlóval, és Franciaország bejelentette, hogy lezárja olaszországi határait.

– tette hozzá a lengyel politikus, majd pedig kiemelte, hogy miközben Kína csak 2030-tól hajlandó elkezdeni csökkenteni a szén-dioxid-kibocsájtását, addig az EU piacán Kína vált a napelemek és az elektromos autók legnagyobb beszállítójává.

Kína tehát az EU-ból érkező megrendelésekkel lendíti fel gazdaságát, miközben az EU klímapolitikájának szigorítása rohamosan rontja a saját gazdaságának versenyképességét.

 – összegezte a lengyel EP-képviselő. 

Ryszard Legutko, a Jog és Igazságosság kormánypárt európai parlamenti képviselője is határozottan bírálta a bizottság elnökét. Legutko rámutatott az EU 2021–2027-es költségvetésének eltűnésére, illetve a jogállamisági kritériumokkal és aggályokkal kapcsolatban is felelősségre vonta a csúcsvezetőt. 

Ryszard Legutko ugyanis azt állította, hogy miközben Von der Leyen a jogállamiság prioritásáról beszélt, és arról, hogy a pénzek folyósítását annak betartásától teszi függővé, ő maga nem hozza nyilvánosságra a gyógyszeripari cégek elnökeivel folytatott levelezésének tartalmát, akikkel vakcinák vásárlásáról folytatott beszélgetéseket.

A politikus szerint ugyanis ezeknek a levelezéseknek a maradéktalan elemzése után bizonyosodhat meg mindenki arról, hogy Ursula von der Leyen valóban tiszteletben tartja a jogállamisági kritériumokat. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án. (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.