Az amerikaiak szerint nem csak a Hamász gyilkolt Izraelben

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró szerint nemcsak a Hamász fegyveresei, hanem más palesztin csoportok is részt vehettek az Izrael elleni október 7-i támadásban.

2023. 10. 25. 7:55
Askelón, 2023. október 7. Palesztin rakétatámadásban megrongálódott épületet néznek lakók az izraeli Askelónban 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lõtt ki Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültrõl tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik komoly probléma, amelyről az október 7-i támadás óta nem esett szó nyilvánosan, hogy nem a Hamász katonai szárnya, a Kasszám Brigádok voltak az egyedüli támadók vagy túszejtők egy olyan napon, amikor a megtámadott kibucokban és falvakban legalább nyolc órán át nem volt jelen az izraeli hadsereg

− írta Hersh a blogján közzétett cikkében.

Tudjuk, hogy az al-Aksza Mártírjainak Brigádja is részt vett a támadásban

− idézett az újságíró egy amerikai tisztviselőt.

Október 7-én a Hamász gázai székhelyű palesztin radikális csoport fegyveresei brutális támadást hajtottak végre, amelynek során mintegy 1400 izraeli meghalt, több mint kétszázat pedig elhurcoltak a Gázai övezetbe. Válaszul Izrael teljes blokádot hirdetett a Gázai övezet ellen, és légicsapásokat mért az enklávéra, valamint Libanon és Szíria egyes részeire. Összecsapások zajlanak Ciszjordániában is.

Izrael most azon van, hogy Gáza várost folyamatos bombázások révén romhalmazzá változtassa, és a közeljövőben szárazföldi inváziót is tervez

– mutatott rá az újságíró.

Korábban az amerikai újságíró azt mondta, hogy Izrael Hirosimává kívánja változtatni Gáza városát, azzal a különbséggel, hogy atomfegyvereket nem használnak. Kifejtette, hogy az izraeli erők olyan amerikai irányított bombákat használhatnak, amelyek a robbanás előtt harminc–ötven méter mélyre hatolnak, és ezzel megsemmisítik a Hamász fegyvergyártásra szolgáló földalatti létesítményeit.

Hersh egy amerikai tisztviselőre hivatkozva azt is hozzátette: Izrael fontolgatja, hogy a szárazföldi hadművelet megindítása előtt elárasztja a Hamász földalatti alagútjait, egy ilyen lépés azonban veszélyeztetné az esetleg ott fogva tartott túszokat.

A The Guardian brit napilap tudósítása szerint Izrael olyan szórólapokat terjesztett a Gázai övezetben, amelyeken védelmet és jutalmat kínál azoknak, akik információval szolgálnak az övezetben fogva tartott túszokról.

A több mint kétszáz elhurcolt közül eddig mindössze négy nőt engedtek szabadon, múlt héten egy amerikai anyát és lányát, tegnap pedig két idős holokauszt-túlélőt.

Megjártam a poklot

mondta egyikük, a 85 esztendős Yocheved Lifshitz.

Tárgyalások folytak további ötven túsz elengedéséről is, ezek azonban elakadtak, miután Izrael továbbra sem hajlandó üzemanyag-szállítmányt beengedni Gázába, attól tartva, hogy a Hamász katonai célokra használhatja fel azt. A fogva tartottak között csecsemők, gyermekek és idősek is vannak. 

 

Borítókép: Palesztin rakétatámadásban megrongálódott épületet néznek lakók az izraeli Askelónban 2023. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.