Azbej Tristan: Meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Csádban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint meg kell előzni, hogy menekültáradat induljon Európa felé.

Forrás: MTI2023. 10. 04. 22:21
AZBEJ Tristan
Budapest, 2020. augusztus 17. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelõs államtitkára a lengyel-magyar humanitárius együttmûködésérõl szóló egyetértési megállapodás aláírásán a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2020. augusztus 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány felismerte, hogy a közép-afrikai térség helyzete befolyásolja egész Európa jövőjét, tehát mindent meg kell tenni azért, hogy Csádban el lehessen kerülni a humanitárius katasztrófát – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szerdán a Facebook-oldalán.

Azbej Tristan az afrikai országból jelentkezve közölte, hogy csatlakozott egy humanitárius misszióhoz: a Hungary Helps–Magyarország segít program orvosmissziójához Csádban, amelyben orvosok, egészségügyi szakemberek, humanitárius műveleti menedzserek és agrárszakemberek keresik, miként tudják az ott élő embereket segíteni és hozzájárulni az ország stabilitásához.

Az államtitkár ismertetése szerint Csád szomszédos országaiban mindennaposak a fegyveres konfliktusok, Szudánban polgárháború folyik, míg Nigerben katonai puccs tette bizonytalanná a helyzetet.

Az emberek saját és családjaik biztonsága érdekében vándorolnak ide, mert ez az utolsó stabil ország a térségben – közölte, hozzátéve, hogy ők Csádban – ahol például a csecsemőhalandósági ráta 22-szerese az európainak – egészségügyi ellátási problémákkal küszködnek. Hangsúlyozta, hogy az ott élők egyharmada azonnali humanitárius segítségre szorul.

A magyar orvosmisszió tagjai nekik nyújtanak segítséget, orvosi ellátást biztosítanak nekik, ugyanakkor arra is figyelnek, hogy a befogadó közösségeket is támogassák

– írta közösségi oldalán az államtitkár.

Azbej Tristan a videóban azt is mondta, hogy a humanitárius műveleti menedzserek képzést adnak a helyi hatóságok szakembereinek, akik így több mint egymillió menekültet próbálnak ellátni. A magyar agrárszakemberek pedig azt vizsgálják, hogy egy elsivatagosodó országban, ahol súlyos élelmiszerválság van, a gyermekek csaknem fele alultáplált, hogyan lehet kamatoztatni a magyar agrár- és öntözéstechnológiai szaktudást.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: ha Csádban humanitárius katasztrófahelyzet alakulna ki, az menekültáradatot indíthatna el Európa és egyben Magyarország felé.

Közlése szerint azért érkeztek Csádba, mert a magyar kormány ezt a helyzetet felismerve, keresi annak lehetőségét, hogyan járulhat hozzá a stabilitás megteremtéséhez, illetve ahhoz, hogy a humanitárius válsághelyzet ne szélesedjen, ne mélyüljön katasztrófává, és az ország a fejlődés felé indulhasson.

Borítókép: Azbej Tristan (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.