Brüsszel szigorítaná a vízummentes beutazásra vonatkozó szabályokat

Az illegális migráció visszaszorítása lenne a cél.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 20:19
VON DER LEYEN, Ursula; METSOLA, Roberta
Strasbourg, 2023. október 18. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán, mögötte Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. október 18-án. Az uniós törvényhozás október 16. és 19. között ülésezik. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság szigorítaná a vízummentes beutazásra vonatkozó szabályokat az illegális migráció visszaszorítására – közölte az uniós bizottság szerdán. A brüsszeli közlemény kiemelte, a változó geopolitikai környezet új kihívásokat teremtett a vízummentes utazáshoz kapcsolódóan, ezért alapvető fontosságú, hogy az EU megfelelő eszközökkel rendelkezzen a vízummentes utazással való visszaélések kezelésére.

Ilyen esetek közé tartoznak egyebek mellett a vízummentességet élvező országokban működő befektetői állampolgársági programok, a hibrid fenyegetések, például a migránsok államilag támogatott, eszközként való felhasználása.

Annak érdekében, hogy gyorsabban és határozottabban lehessen reagálni ezekre a kihívásokra, az Európai Bizottság a jelenlegi vízummentesség-felfüggesztési mechanizmus felülvizsgálatára tett javaslatot, ugyanis – mint kiemelték – a mechanizmus jelenleg csak konkrét esetekben, például az illegális migráció hirtelen és jelentős növekedése vagy biztonsági kockázatok esetén aktiválható.

A javaslat szerint a vízummentességi rendszer felfüggesztésére ad okot a partnerországok jogrendjének nem megfelelő mértékű összhangja az uniós vízumpolitikával, valamint a hibrid fenyegetések megléte vagy a befektetői állampolgársági programok működtetése. 

Ezek ismeretében a dokumentum új sürgősségi eljárást vezetne be azért, hogy szükség esetén gyorsabban lehessen reagálni, például az érkezők számának jelentős növekedése vagy biztonsági fenyegetések esetén. Megerősíti a nyomon követési és jelentéstételi kötelezettségeket minden olyan vízummentességet élvező országgal szemben, ahol kihívások jelentkeznek e téren – tájékoztattak.

A vízummentesség-felfüggesztési mechanizmus felülvizsgálatára irányuló bizottsági javaslatról az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa fog tárgyalni. Az Európai Bizottság a vízummentesség-felfüggesztési mechanizmus részeként jelentést tett közzé szerdán azokra a nyugat-balkáni és a keleti partnerséghez tartozó országokra vonatkozóan, amelyekkel vízumliberalizációs párbeszéd van folyamatban. Valamint azokra a csendes-óceáni és karibi országokra vonatkozóan, amelyek befektetői állampolgársági programokat működtetnek.

A jelentés megállapította, hogy az érintett országoknak további intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy vízumpolitikájukat összehangolják az uniós vízumpolitikával, valamint további erőfeszítéseket kell tenniük a menedékjog iránti megalapozatlan kérelmek megelőzésére. További erőfeszítésekre van szükség az illegális migráció megakadályozása, valamint a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem terén is. A jelentés kiemelte továbbá azokat az aggályokat, amelyek az EU-ba való vízummentes belépést előmozdító befektetői állampolgársági programokkal kapcsolatban vetődtek fel.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az izraeli–palesztin konfliktusról szóló vitán, mögötte Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. október 18-án. Az uniós törvényhozás október 16. és 19. között ülésezik (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.