Előre hozott választásokat tartanak decemberben Szerbiában

Tavaly után idén ismét az urnák elé járulhatnak a szerb állampolgárok.

2023. 10. 13. 7:22
VUCIC, Aleksandar
Budapest, 2023. szeptember 14. Aleksandar Vucic szerb elnök beszél az V. Budapesti Demográfiai Csúcs résztvevői tiszteletére rendezett díszvacsorán a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 14-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldőlt a hosszú hónapok óta tartó huzavona. Szerbiában december 17-én előre hozott parlamenti, vajdasági tartományi és belgrádi választásokat is tartanak. Ezt Alekszandar Vucsics jelentette be a szerb Prva Televízió vendégeként csütörtök este. A szerb államfő szerint minderre azért van szükség, mert az ellenzék ezt akarta és kérte. A hatalmi pártok pedig most teljesítik a kérést. 

December 17-én lesznek a választások. Minden kérésüket meghallgattuk. Kérték, hogy legyen köztársasági parlamenti választás, valamint azt is, hogy belgrádi önkormányzati voksolást is tartsunk. Emellett lesz szavazás a Vajdaságban is

– mondta Vucsics.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: 

azért van szükség az előre hozott választásokra, mert ha hazug módon úgy próbálják meg egyesek beállítani, hogy nincs meg a kormányzat legitimitása, akkor az emberek elé kell állni.

Szerbiában a májusi tömegvérengzések óta tart tüntetéseket az ellenzék egy része. A követeléseik között volt, hogy tartsanak rendkívüli választásokat Szerbiában. A mostani döntés értelmében december közepén szavazhatnak a szerbiaiak. Legutóbb 2022 tavaszán volt köztársasági parlamenti választás a balkáni országban. 

 

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.