2030 lehet az uniós bővítés dátuma?

Újabb hitegetést kaptak az Európai Unióba törekvő tagjelölt vagy még csak nem is tagjelölt országok.

2023. 10. 13. 4:51
null
Strasbourg, 2023. július 12. Egy európai parlamenti (EP-) képviselõ kézfeltartással szavaz a természet helyreállításáról szóló jogszabályról kialakított tárgyalási álláspontról a parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 12-én. Az uniós törvényhozók 336 szavazattal, 300 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett elfogadták az álláspontot, amely szerint az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemhez elengedhetetlen az ökoszisztémák helyreállítása. Az álláspont megszavazásával az EP készen áll arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az Európai Unió Tanácsával a jogszabály végleges szövegérõl. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítólag 2030 lehet az a dátum, amikorra az EU készen áll majd a bővítésre. Erről beszélnek a brüsszeli vezetők, erről ír a sajtó is. Megoszlanak a vélemények arról, hogy ez az időpont tartható-e, akár a nyugat-balkáni országok esetében is.

Josep Borrell szerint fontos, hogy legyen egy céldátum, mert már így is régóta tart a folyamat. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője viszont óvatosán bánt a csatlakozás lehetséges évének megadásával. Úgy fogalmazott, hogy 2030 nem egy pontos dátum az unió bővítésére, de jó, ha van egy cél és egy horizont.

Ha nincs horizontunk, az emberek azt fogják gondolni, hogy van még időnk. Nem, nincs időnk, a bővítési folyamat túl sokáig tart, most Ukrajna mint új jelölt érkezett, és elindította az összes sorban álló országot. Ez a sor megindul, és gyorsabban fog haladni

 – mondta Borrell az európai vezetők granadai csúcstalálkozóján.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke eközben az EU belső reformjainak fontosságát emelte ki a bővítéssel kapcsolatban.

Azt hiszem, itt az ideje, hogy az EU-ban tárgyaljunk erről, hogy lássuk, mit kell tennünk, mert ami működik, ha 27-en vagyunk, az nem fog működni 32, 33 vagy 35 tagországgal

 – mondta a máltai politikus.

Metsola leszögezte azt is, hogy az EP álláspontja egyértelmű a bővítés kérdésében.

Ha minden feltétel teljesül, akkor meg kell tennünk a következő lépést. Ha pozitív fejlemények vannak, akkor meg kell kezdenünk a tárgyalásokat. Meg kell nézni Ukrajna és Moldova helyzetét, és azt is, hogy mi a helyzet a nyugat-balkáni országokban. Tartozunk ezzel nekik

 – hangsúlyozta Metsola.

Szakértők szerint Berlin és Párizs döntése kulcsfontosságú lehet az integráció előmozdításában, de a belgák és a hollandok is szkeptikusak a céldátumok megadásával kapcsolatban. Úgy gondolják, inkább a tagjelöltek felkészültsége a fontos, nem pedig az, hogy dátumokról beszéljenek.

Az N1 televízió boszniai oldala arra emlékeztet, hogy Németország és Franciaország nemrégiben ismertette egy szakértői csoport munkájának eredményeit a harminc vagy annál több tagú EU működésére vonatkozó javaslatokról. Mint írják, a csoport ajánlásai szerint az EU-nak törekednie kell arra, hogy 2030-ig készen álljon a bővítésre, és a tagjelölt országoknak azon kell dolgozniuk, hogy a legkorábbi időpontig teljesítsék az uniós csatlakozási kritériumokat.

A Nova szerb televízió cikke szerint a jelentés egyik fontos témája az EU szakaszos bővítése, valamint a jövőbeli tagok részvételi lehetősége bizonyos szakpolitikai kérdésekben a formális csatlakozás előtt. Ez, mint rámutattak, a fokozatos integrációról szóló szélesebb körű beszélgetés része, amely a Nyugat-Balkánnal és Ukrajnával kapcsolatban már folyamatban van.

Béke, stabilitás, biztonság. A régiónak erre van szüksége. Ha a bővítés megtörténik, akkor biztosan jó lenne, ha ez minden országnak együtt járna

 – mondta a szerb közmédiának Deszpot Kovacsevics, a belgrádi Politikatudományi Kar docense. A szakértő hozzátette, az erről szóló vita csak most kezdődött. A leggyakoribb érv ellene, hogy a csatlakozni kívánó országok különböző szinten vannak. Azonban az sem lenne váratlan, ha politikai alapon hoznának döntést az integrációról – nyilatkozta Kovacsevics. – Eléggé bizonytalan, hogy ki, mikor és miért lesz az EU tagja, és az unió ebben a tekintetben veszíthetett egy kicsit a hitelességéből – mondta.

A szerb miniszterelnök eközben egyértelműen kimondta, nem hisz abban, hogy 2030-ig lesz uniós csatlakozás, sőt abban sem biztos, hogy azután sor kerülhet erre. A Studio B televízió honlapja idézte a kormányfőt, aki szerint ez azonban nem kell, hogy letérítse az országot az európai útjáról. 

Az első számú kereskedelmi partnere Szerbiának az Európai Unió. A külföldi befektetések 65-70 százaléka az Európai Unióból érkezik

– érvelt az uniós csatlakozás mellett Brnabics.

A balkáni ország amellett, hogy az európai integráció mellett áll ki, nem hajlandó megszakítani a hagyományosan jó partneri viszonyát sem más államokkal. 

A miniszterelnök hozzátette: Belgrád jó kapcsolatokat ápol az Egyesült Arab Emírségekkel, Kínával, Indiával, de Moszkvával sem szakított, ugyanakkor egyre jobb a viszonyuk Washingtonnal is.

 

Németország nem szeret dátumokkal dobálózni, mert úgy véli, hogy minden egyes tagjelölt a saját végrehajtott reformjaival jelöli ki a saját csatlakozási időpontját. Még az is lehet, hogy Olaf Scholz nyilvánosan támogatta volna a 2030-as elképzelést, ha nem lennének olyan emberek a saját kormányában, mint a liberálisok, akiknek nincs igazán kedvük az EU-bővítéshez vagy a Zöldek, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy az EU-t a meglévő kritériumok alapján bővítsék. Másrészt inkább arra összpontosítanak, hogy miként győzzék meg a már EU-tagokat a belső reformok megvalósításáról több kulcsfontosságú kérdésben

– magyarázta Nenad Radicsevics, a szerb televízió berlini tudósítója.

Az EU-n belül vannak azonban olyan hangok is, amelyek szerint a 2030-as dátum nagyon messzinek tűnik, s fel kell gyorsítani a folyamatot. Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke elmondta: ők minden EU-hoz csatlakozni kívánó országot támogatnak. A bővítésnek érdemeken alapuló folyamatnak kell lennie, de fel kell gyorsítani, és rá kell mutatni arra is, hogy sok év telt el azóta, hogy az utolsó tagot felvették az EU-ba – hangsúlyozta Kallas.

Az Európai Uniónak jelenleg 27 tagja van. Legutóbb 2013-ban csatlakozott Horvátország. A tagjelölt országok pedig Albánia, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Törökország és Ukrajna.

 

Borítókép: Egy európai parlamenti képviselő kézfeltartással szavaz a természet helyreállításáról szóló jogszabályról kialakított tárgyalási álláspontról a parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 12-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.