Európai alkatrészekből továbbra is gyártják az orosz rakétákat

Európai partnereitől szerzi be Moszkva a fegyvergyártáshoz szükséges eszközöket, miközben Litvánia a gombostűket is a szankciós listára venné.

2023. 10. 26. 14:13
SOJGU, Szergej
Krasznojarszk, 2023. október 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának felvételén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k) megtekinti a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétarendszerek sorozatgyártását a Kraszmas néven ismert Krasznojarszki Gépgyárban, a szibériai Krasznojarszkban 2023. október 7-én. Oroszország szeptember elején állította hadrendbe az új fejlesztésû RSZ-28 Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakétát, amely nukleáris robbanófejek hordozására is képes. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/Vagyim Szavickij Fotó: Vagyim Szavickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz fegyvergyártó cég, a Gépipari Tervezési Iroda (KBM) közvetítő cégek segítségével továbbra is kap alkatrészeket Európából és más országokból – írja a The Insiderre hivatkozva a Meduza.

Az Insider felhívja a figyelmet arra is, hogy a Rostechez tartozó vállalat Kínából szerzi be az amerikai csipeket a rakétáihoz. Ezeket a 2021-ben alapított moszkvai ETS Electronics LLC cég vásárolja meg a kínai ETC Electronics Limited cégtől.

A KBM Európából is kap más alkatrészeket rakétáihoz. Például a hő- és hidegkamrákat importálnak a moszkvai Ostek-Test LLC cégen keresztül Lengyelországból, a KEB-Rus LLC pedig esztergagépeket vásárol a KBM-nek Németországból. 

Ezek a közvetítő cégek litván, lett, belga és brit gyártóitól is rendszeresen vásárolnak termékeket a KBM-nek.

Mint írják, a Gépipari Tervező Iroda élén Szergej Pitikov áll. Lánya, Maya Pitikova a cikk szerint Malmö közelében él Svédországban. Az újságírókkal folytatott beszélgetés során kijelentette, hogy „a Putyin-rezsim bűnöző, véres, értelmetlen háborút vív”, de nem volt hajlandó más megjegyzéseket tenni.

Nem vagyok kész arra, hogy részt vegyek egy olyan beszélgetésben, amely az apám ellen irányult

 – mondta Maya Pitikova további újságírói kérdésekre.

A The Insider szeptemberben arról számolt be , hogy

 az ukrajnai háború kezdete óta több millió euró értékben importáltak chipet Lettországból Oroszországba. 

A kiadvány szerint a Riga Semiconductor Devices Plant alapján létrehozott vállalkozások termékeit az orosz Lesta-M Company LLC vásárolta meg, amely lett mikroáramköröket szállított az orosz katonai-ipari komplexumának vállalkozásainak. A Lesta-M legfontosabb kereskedelmi partnere az Elektronikus Eszközök Tudományos Kutatóintézete (NIIEP) volt, amely többek között a Kinzsal és az Iszkander rakétarendszerek fejlesztésében is részt vett.

Mindeközben Ukrajna lerohanása óta több mint 13 ezer korlátozó intézkedést hoztak Moszkva ellen, a többi között beleértve egyes magánszemélyekre, cégekre vonatkozó nyersanyag-kereskedelmi tilalmat. Mindezek ellenére az orosz gazdaság mindössze 2,1 százalékkal esett vissza 2022-ben. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint az idén a teljesítmény már emelkedik, szemben például az Egyesült Királyság gazdaságával.

 

Sorra érkeznek az értelmetlen szankciók

Noha a rakéták gyártásához szükséges alkatrészeket továbbra is be tudja szerezni Oroszország Európából – még az ukrajnai háború alatt is –, Litvánia azt javasolta nemrégiben, hogy a gombostűk, varrótűk és szegek is kerüljenek a szankciós listára.

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k) megtekinti a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétarendszerek sorozatgyártását a Kraszmas néven ismert Krasznojarszki Gépgyárban, a szibériai Krasznojarszkban 2023. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/Vagyim Szavickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.