Háborúkon túl: itt a McDonald’s-botrány

Arab világ vs McDonald’s.

2023. 10. 23. 19:59
null
Gyöngyös, 2018. június 20. Olajban sült hasábburgonya a McDonald’s új éttermében Gyöngyösön az avatóünnepség napján, 2018. június 20-án. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Friedman Pulitzer-díjas kommentátor az 1990-es évek végén azt állította, hogy nincs két olyan ország, amelyik valaha is háborút vívott volna egymás ellen, és ahol mindkettőben van McDonald’s. Ezt a megfigyelést, mint elméletet, azzal támasztotta alá, hogy amikor egy ország elérte azt a gazdasági fejlettségi szintet, ahol a középosztálya elég erős ahhoz, hogy egy McDonald’s-hálózatot támogasson, akkor nem érdekelt többé a háborúk megvívásában.

Ez az elmélet sokszor, és létrejötte után nem sokkal is megbukott már, legutolsó ellenpélda a történelemből az orosz–ukrán háború. De most az arab világban is kezd kialakulni az ellenszenv az étteremlánc ellen, miután elterjedt az interneten, hogy az izraeli „Meki” ingyen ételt ajánlott a háborúban küzdő katonáknak.

Szaúd-Arábiában, Ománban, Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben, Jordániában, Egyiptomban, Bahreinben és Törökországban működő franchise-ok sorra elhatárolódtak izraeli partnerüktől, és együttesen több millió dollárt ajánlottak fel a Gázában bombázott palesztinok támogatására.

Eleinte azonban voltak félreértések.

Isztambulban például korábban szintén támadás alá vették a népszerű gyorsétteremlánc egyik üzletét, a probléma csak annyi volt az akció kapcsán, hogy kiderült, hogy a törökországi McDonald’s teljes tulajdonosi és üzemeltetési háttere Katarba nyúlik vissza, ugyanis a katari Boheme Investment Company ellenőrzése alatt áll.

Most, utolsó értesülések szerint, a török McDonald’s alkalmazás magyarázza el üzenetben a felhasználóknak, hogy ez a Meki, nem az a Meki. Sőt ezen túlmenően a „McDonald’s Türkiye” bejelentette, hogy 

egymillió dolláros humanitárius segélyt nyújtunk a gázai civil lakosságnak, különösen a nőknek, gyermekeknek és időseknek.

Borítókép: Olajban sült hasábburgonya a McDonald’s új éttermében Gyöngyösön (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.