Hazaárulást emleget az osztrák jobboldal a kormány tétlensége miatt

Az Osztrák Szabadságpárt szerint ha a szövetségi kormány nem utasítja el az uniós migrációs paktumot, akkor a tartózkodásával is támogatja azt.

2023. 10. 21. 14:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazaárulást követ el az Osztrák Néppártból (ÖVP) és Zöldekből álló osztrák szövetségi kormány, amikor az uniós migrációs paktumot a bevándorlási krízis megoldásaként emlegeti – legalábbis erről beszélt az osztrák parlamentben a minap Hannes Amesbauer, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) biztonsági szóvivője. 

Az uniós menekültügyi és migrációs paktum, amelyet Gerhard Karner ÖVP-s belügyminiszter ma többször is a szétesett schengeni rendszer megoldásának nevezett, hazánk és lakosságunk elárulása. A benne meghirdetett kényszerítő mechanizmus – vagy fogadj be illegális bevándorlókat, vagy fizess – nem fogja megállítani a menedékjog álcája alatt zajló új népvándorlást

fogalmazott a jobboldali politikus. Az FPÖ képviselője hozzátette, hogy az EU migrációs paktuma ráadásul tovább csorbítja a tagállamok, így Ausztria szuverenitását és önrendelkezési jogait.

Az FPÖ álláspontja az, hogy az osztrák kormánynak ideje lenne végre megszüntetni azokat az ösztönzőket, amelyeket mágnesként vonzzák az afrikai és a közel-keleti, papírok nélkül érkező bevándorlókat. 

Az erőszakkal szétosztott menedékkérők ismét oda fognak tolakodni az EU-n belül, ahol a legkényelmesebb a szociális függőágy és a legmagasabb anyagi juttatások vannak

– utalt a képviselő arra, hogy néhány tagállamban olyan kedvezményes a szociális ágazat a migránsoknak, hogy még dolgozniuk sem kell.

Az FPÖ az utóbbi hónapokban rendkívül megerősödött a közvélemény-kutatások szerint, elemzők szerint éppen a bevándorlásellenes álláspont miatt. Nemcsak Ausztria legnépszerűbb pártja, hanem az APA/ATV Austria felmérése szerint 32 százalékot érne el, ha most tartanák a szövetségi választásokat. Eközben csökkent az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatottsága, amely 22 százalékkal a második helyen áll. A jelenleg a Zöldekkel együtt kormányzó ÖVP támogatottsága a 2020-as 44 százalékos közvélemény-kutatási csúcsról a felére csökkent.

Az FPÖ jelenleg tíz százalékpontos előnnyel vezet tehát, a szociáldemokrata SPÖ 21 százalékot, a Zöldek kilenc százalékot, a baloldali-liberális Neosz kilenc százalékot érne el, ha most tartanák a választásokat. Emellett az osztrákok 55 százaléka szerint támogatni tudná az FPÖ kormányzati részvételét, és csak 35 százalék ellenzi ezt.

 

Ausztriában 2022-ben rekordszámú menedékkérelmet adtak be, ami 2021 óta csaknem megháromszorozódott, és megközelítette a hatvanezret. A hír sokkolta Ausztriát, és éles visszhangot váltott ki a tömeges bevándorlással szemben erősen szkeptikus lakosság körében. Az FPÖ, jobban, mint bármelyik másik nagy párt, a bevándorlás korlátozását követelte, és ezt tették a programjuk központi elemévé.

Ugyanakkor az FPÖ az egyetlen nagy párt, amely ellenzi az orosz szankciókat, amelyeket az osztrák és az európai gazdaság inflációjának és gazdasági nehézségeinek okaként jellemez.

Borítókép: Hannes Amesbauer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) biztonsági szóvivője (Forrás: Facebook/Hannes Amesbauer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.