Közösen sürgetik az embercsempészek elleni fellépést

Közös véleménycikkben figyelmeztet a migrációs krízis súlyosságára és a közös fellépés fontosságára Giorgia Meloni olasz és Rishi Sunak brit miniszterelnök. Sunak egy nyolc pontból álló cselekvési tervet is elfogadtatott Granadában.

2023. 10. 06. 19:17
SUNAK, Rishi
London, 2023. június 21. Rishi Sunak brit miniszterelnök beszédet mond az Ukrajna újjáépítésérõl szóló kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján Londonban 2023. június 21-én. MTI/EPA pool/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetente több ezer emigráns érkezik a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba. Közülük sokan aztán észak felé veszik az irányt, hogy a La Manche csatornán keresztül eljussanak az Egyesült Királyságba − kezdi a The Times brit napilapban megjelent közös véleménycikkét Giorgia Meloni olasz és Rishi Sunak brit miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezért dolgoznak közösen a csónakok megállításán.

Ez egy erkölcsi válság, ahol a bűnbandák kihasználják és hasznot húznak a kiszolgáltatottak nyomorúságából. Ez egy humanitárius válság, mivel a nem biztonságos hajókat ért balesetek idén már több mint kétezer emberéletet követeltek. És ez egy európai válság: ahogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt hónapban Lampedusán tett látogatásán mondta, a nemzetállamoknak kell eldönteniük, hogy ki érkezik Európába, nem pedig az embercsempészeknek és emberkereskedőknek

− hívták fel a figyelmet a konzervatív miniszterelnökök.

Meloni és Sunak leszögezte, hogy nyitottak arra, hogy európai és a tágabb régióbeli partnereikkel közösen olyan megállapodásokról tárgyaljanak, amelyek célja, hogy eleve megakadályozzák az emberek elindulását. A római folyamat a fejlesztésről és a migrációról döntő fontosságú lesz a közel-keleti és észak-afrikai partnerségek előmozdításában.

Fel kell számolnunk az embercsempész bandákat, és üdvözöljük Von der Leyen közelmúltbeli tízpontos tervét, amely erre irányuló kezdeményezéseket tartalmaz. Meg kell erősítenünk a végrehajtási műveletek összehangolására és a hírszerzési információk megosztására irányuló képességeinket

− írják Meloniék.

Az Egyesült Királyság migrációs partnerségei olyan országokkal, mint Albánia és Franciaország, már most is eredményesek, és az ország aktívan keresi a kétoldalú kezdeményezések lehetőségét olyan kulcsfontosságú partnerekkel, mint Belgium, Törökország és az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex.

Az Egyesült Királyság és Olaszország együttesen komoly, hosszú távú megoldásokat keres az előttünk álló legnagyobb globális kihívásokra. Ezért helyezzük a mai csúcstalálkozón az illegális migrációra a hangsúlyt, és ezért vagyunk eltökéltek, hogy mindent megtegyünk a bűnbandák megállítása érdekében, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk ennek az erkölcsi és humanitárius válságnak, és hogy helyreállítsuk a migráció törvényességét

− zárják a miniszterelnökök cikküket, amelyben Ukrajna további támogatása mellett is hitet tesznek.

Sunak számára a granadai csúcs legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült egy nyolc pontból álló migrációs megállapodást keresztül vinnie annak ellenére, hogy a spanyol házigazdák egyáltalán nem akarták napirendre tűzni a kérdést. A brit miniszterelnöki hivatal honlapja szerint a nyolc pont a következő:

  1. A partnerországokkal közösen és azokkal együttműködve határozott fellépést kell tenni a migránscsempészet ellen az útvonalakon és a külső határokon, többek között a szervezett bandák ellátási láncainak megszüntetésére irányuló közös fellépéssel, információcsere, operatív együttműködés, az embercsempészetben részt vevő hajók megállítására irányuló intézkedések és figyelemfelkeltő kampányok révén.
  2. A jogi keret aktualizálása az embercsempészek elleni küzdelem megerősítése érdekében, a bűncselekmények harmonizációjának biztosítása és az ENSZ szintjén az UNODC-vel való együttműködés.
  3. Átfogó partnerségek kialakítása a kulcsfontosságú országokkal a migráció kiváltó okainak kezelése és a fenntartható fejlődés támogatása érdekében az oktatás, a munkahelyteremtés és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás révén.
  4. A partnerországok támogatása a határvédelem megerősítésében az engedély nélküli határátlépések megakadályozása, valamint a keresési és mentési kapacitások megerősítése érdekében, személyzet, felszerelés és egyéb anyagok rendelkezésre bocsátása révén.
  5. A partnerországok támogatása, többek között az UNHCR és az IOM révén, megfelelő szintű finanszírozás biztosítása a vegyes migrációra adott megfelelő válaszlépésekre a védelem nyújtása, valamint a támogatott önkéntes visszatérés és a reintegráció segítése révén.
  6. A visszatéréssel és visszafogadással kapcsolatos együttműködés megerősítése, egymást támogatva a partnerországokban lévő összekötő tisztviselők hálózatán, a szakértelem megosztásán, a diplomáciai kapcsolatokon és a visszatérési műveleteken keresztül.
  7. A védelemre jogosultak számára humanitárius befogadási és áttelepülési lehetőségek biztosítása, valamint egyéb jogi útvonalak biztosítása a vonatkozó jogrenddel összhangban.
  8. A vízumpolitikai együttműködés megerősítése és a hatékony vízumrendszerek fontosságának elismerése az illegális migráció ellenőrzésében és a visszafogadással kapcsolatos együttműködés biztosításában.

A Daily Mail brit napilap beszámolója szerint Sunak kétoldalú tárgyalásokat is folytatott a migráció kérdéséről Belgiummal, Bulgáriával és Szerbiával. A belga megállapodás megerősíti az Egyesült Királyság által finanszírozott felügyeleti és felderítési technológiát a zeebrugge-i kikötőn keresztül vezető kulcsfontosságú migrációs útvonalon. Emellett Nagy-Britannia szakértelmet és képzést biztosít a belga biztonsági szolgálatok és határőrök számára, valamint kísérleti megállapodást köt az Egyesült Királyság és a belga hatóságok közötti hírszerzési anyagok megosztásáról.

Amiről a fenti tervekben nem esik szó, az Nagy-Britannia együttműködése az EU határőrizeti ügynökségével, a Frontex-szel. 

Rishi Sunak újságírói kérdésre elmondta, hogy folynak erről a tárgyalások – írja a Daily Mail, hozzátéve, hogy egyelőre nincs szó arról, hogy Nagy-Britannia hozzáférést kapna az EU titkosszolgálati anyagaihoz, illetve a Frontex migrációval kapcsolatos adataihoz. Más kérdés, hogy brit kormányzati források megkérdőjelezik, hogy az utóbbiak segítenék a La Manche csatornán való átkelések megakadályozását.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA pool/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.