Kulcsfontosságú helyhatósági választások Bulgáriában

A korábbiakhoz hasonlóan ez a választás sem zajlik botrányok nélkül.

2023. 10. 29. 17:03
Protest In Support Of Machine Voting.
Protest in support of machine voting in front of the National Assembly building where the Central Election Commission is located on October 29, 2023 in Sofia, Bulgaria. The Central Electoral Commission decided that the local vote on October 29 and a possible second round on 5 November will be conducted by paper ballots only. (Photo by Hristo Vladev/NurPhoto) (Photo by Hristo Vladev / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Hristo Vladev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel hét órakor Bulgáriában 12 299 szavazókörben megkezdődtek a helyhatósági választások, amelyek hivatalosan este nyolc óráig tartanak, de szükség esetén a nyitvatartás 21 óráig meghosszabbítható. A bolgárok önkormányzati képviselőket, polgármestereket és a régió polgármestereit választják. A tét – amennyiben a jelenleg kormányzó neoliberális Folytatjuk a változást (PP) párt csúfosan alulmaradna – óriási, hiszen ez a kimenetel a kormány bukását is okozhatja. 

Mivel a PP pártnak nincs országos hálózata, minden erejüket a fővárosra, Szófiára összpontosították, és ezen áll vagy bukik a párt politikai jövője.  Eredetileg a választók szabadon dönthettek volna, hogy szavazógépen vagy papíralapon kívánnak voksolni, de péntek este a központi választási bizottság megtiltotta a gépi szavazás lehetőségét.

A kormányzó koalíció sikerét súlyosan beárnyékolja a két napja kirobbant választási csalás gyanúját keltő botrány.

Mint ahogy lapunk is beszámolt róla, a titkosszolgálatok videófelvétele rögzítette, ahogy a kormány egyik miniszterhelyettese – annak ellenére, hogy a teremben lévők figyelmeztették, hogy ez szabálytalan – rögzítette a szavazógépek kódjait, és saját adathordozójára töltött le egy sor információt. 

Védelmében szólva azt állította, a forráskódokat azért rögzítette, mert a hétvégén „nézegetni akarja őket, és játszani szeretne velük”. A pendrive bevitele a szavazógépek raktárába „idióta cselekedet volt, amelynek katasztrofális következményei lehetnek” – jelentette ki Mihail Konsztantinov választási szakértő.

A bolgár központi választási bizottság végül a botrány miatt úgy döntött, hogy nem lesz gépi szavazás a választásokon, minden szavazókörzetben kizárólag szavazólappal lehet majd voksolni.

Sajtóértesülések szerint tegnap este óriási botrány tört ki a PP párt székházában Vaszil Terziev, a neoliberálisok főpolgármester jelöltje és Kiril Petkov pártelnök között. A régi kommunista nómenklatúrával és korábbi titkosszolgálati felmenőkkel rendelkező multimilliomos Terziev emlékeztette a párt vezetőségét és Petkovot, hogy több mint ötmillió levát (két és fél millió eurót) fektetett bele abba, hogy Szófia polgármestere lehessen, majd dühösen távozott.

Legutóbb a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) egyértelmű győzelmével zárultak a helyhatósági választások Bulgáriában, a jobbközép párt akkoriban kormánypártként az ország 27 legnagyobb településéből 22-ben aratott győzelmet.

A Gallup International Balkan közvéleménykutató friss felmérése szerint az október 29-i önkormányzati listás szavazáson a választásra jogosultak mindössze 44,8 százaléka járul az urnák elé.

Az alacsony választási aktivitás azzal magyarázható, hogy a gépi szavazás eredményei manipulálhatók. Emlékezetes, a neoliberális Folytatjuk a változást párt a gépi szavazás eredményeinek befolyásolásával szerezte meg két éve a hatalmat, és ahogy időközben egy kiszivárgott beszélgetésből kiderült, enélkül csupán „10-15 képviselőjük lenne a parlamentben”.

Előzetes felmérés szerint a válaszadók 24,9 százaléka továbbra is a Bojko Boriszov vezette GERB párt mellett voksolna, 16,8 százaléka pedig a jelenleg kormányzó neoliberális Folytatjuk a változást (PP)–Demokratikus Bulgária (DB) koalícióra, akik eddig fő esélyesnek számítottak a főváros, Szófia megnyerésére. Az egyre erősödő oroszbarát baloldali Vazrazsdane párt a voksok 15,8 százalékára, a török liberális a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) 12,7, a Bolgár Szocialista Párt 9,5, a Van ilyen nép (ITN) – négyszázalékos eredményre számíthat, csupán a megkérdezettek 2,1 százaléka választana független jelöltet.

Cikkünk megjelenéséig nem történt rendkívüli esemény, a választások normális mederben zajlanak.

 

Borítókép: Tiltakozás a gépi szavazás mellett a központi választási bizottságnak otthont adó nemzetgyűlés épülete előtt Szófiában, Bulgáriában 2023. október 29-én.(Fotó: Hristo Vladev/NurPhoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.