időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Megelégelte az ENSZ a fegyveres bandákat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.10.03. 06:52 2023.10.03. 07:49
Megelégelte az ENSZ a fegyveres bandákat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn Kenya vezetésével nemzetközi biztonsági missziót hagyott jóvá a haiti bandaháború megfékezésre.

A tizenöt fős testületben az Egyesült Államok által beterjesztett határozatot 13 szavazattal támogatták két tagállam − Kína és Oroszország − tartózkodása mellett. 

Diplomaták szerint Peking és Moszkva aggodalmát fejezte ki, hogy a misszió általános felhatalmazást kapott erő alkalmazására.

Az ENSZ BT döntése értelmében egy évre engedélyezik biztonsági erők telepítését a karibi szigetállamba, amely korábban a nemzetközi közösség segítségét kérte az elharapódzó erőszak miatt. A határozat mindemellett kilenc hónap múlva a döntés felülvizsgálatáról rendelkezik. Legutóbb csaknem húsz éve engedélyezte a világszervezet erők telepítését Haitira.

Egyelőre még nem határozták meg, hogy a nemzetközi erőket mikor telepítik, bár Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég arról beszélt, hogy erre néhány hónapon belül sor kerülhet.

Kenya júliusban jelentette be, hogy kész ezer rendőrt küldeni Haitire az erőszak megfékezése érdekében. A Bahama-szigetek, Antigua és Barbuda, illetve Jamaica is jelezte részvételi szándékát.

Blinken szeptemberben százmillió dollárt (36 milliárd forint) pénzügyi és logisztikai támogatást ígért a missziónak.

Az ENSZ BT egyben kiterjesztette a világszervezet fegyverembargóját, így az kiterjed mostantól Haiti minden bandájára. Korábban a korlátozó intézkedés csak bizonyos személyeket érintett. 

Haiti tisztségviselők korábban arról számoltak be, hogy a bűnszervezetek kezében főleg olyan fegyverek vannak, amelyeket az Egyesült Államokból importáltak.

A többszörösen katasztrófa sújtotta szigetországban 2021-ben, Jovenel Moise elnök meggyilkolása után szabadult el végleg a pokol. Haitinek azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudják kinevezni a bírókat. A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az ország mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, és elharapódzott a törvénytelenség és az erőszak.

Haiti gazdasága és közbiztonsága gyakorlatilag összeomlott, Port-au-Prince területének nagyjából kétharmadát bűnbandák ellenőrzik, a bandák és a rendőrség közötti összecsapások pedig mindennapossá váltak országszerte.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Guerinault Louis)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.