Sikkasztással vádolják a Nobel-békedíjast, most hallgatták ki

Bangladesben a korrupcióellenes felügyelőség csütörtökön kihallgatta Muhammad Junuszt, akit 2006-ban Nobel-békedíjjal tüntettek ki, és most hazájában pénzmosással és sikkasztással vádolnak.

Forrás: MTI2023. 10. 05. 12:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Junusz a mikrohitelezés úttörője volt, amellyel elszegényedett bangladesi embereket segített – ezt a modellt a világ számos más országában is alkalmazzák. Jogi problémái nemzetközi figyelmet keltettek, és sok megfigyelő úgy véli, hogy politikai indíttatásúak.

A csütörtöki dakkai meghallgatásról azt mondta, hogy nem fél, és nem követett el semmilyen bűncselekményt. Ügyvédje, Abdullah Al Mamun szerint az ügyfele ellen felhozott vádak hamisak és alaptalanok. A bizottság a Grameen Telecom elnökét, 

Junuszt a vállalat dolgozói nyereségrészesedési alapjából származó 2,28 millió dollár miatt idézte be. Az ügyben Junusz tucatnyi másik munkatársa is hasonló vádakkal néz szembe.

A Grameen Telecomnak 34,2 százalékos részesedése van Banglades legnagyobb mobiltelefon-társaságában, a Grameenphone-ban, amely a norvég Telenor távközlési óriáscég leányvállalata. A nyomozók szerint Junusz és mások a munkavállalók alapjából származó pénzeszközöket sikkasztottak el.

Idén augusztusban több mint 170 globális vezető és Nobel-díjas sürgette nyílt levélben Haszina Vazed bangladesi miniszterelnököt, hogy függessze fel a Junusz elleni jogi eljárást.

Junusz 1983-ban alapította a Grameen Bankot, amely kis összegű kölcsönöket nyújt olyan vállalkozóknak, akik normális esetben nem kapnának banki kölcsönt. A bank sikere, amellyel az embereket kiemelte a szegénységből, számos más országban is hasonló mikrofinanszírozási törekvésekhez vezetett.

Haszina kormánya 2008-as hatalomra kerülése után egy sor vizsgálatot indított Junusz ellen. A vezetés felbőszült azon, hogy 2007-ben, amikor az országot a hadsereg által támogatott kormány irányította, 

bejelentette, politikai pártot alapít, bár abban az időben börtönben ült, tervét azonban nem váltotta valóra.

Junusz korábban bírálta az ország politikusait, mondván, hogy csak a pénz érdekli őket. Haszina vérszívónak nevezte őt, és azzal vádolta, hogy a Grameen Bank vezetőjeként erőszakkal és más eszközökkel próbálta behajtani a szegény vidéki nők hiteleit.

Haszina kormánya 2011-ben kezdte el Junusz banki tevékenységének vizsgálatát, és ügyvezetői igazgatói állásából elmozdították, mert a hatóságok szerint megsértette a nyugdíjelőírásokat. 2013-ban bíróság elé állították azzal a váddal, hogy a kormány engedélye nélkül kapott pénzt, beleértve a Nobel-díját és egy könyvéből származó jogdíjakat is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.