Tegyék meg tétjeiket: vajon lesz magyar irodalmi Nobel-díj?

Az egész világ óriási lázban amiatt, hogy vajon csütörtökön kinek ítélik oda az irodalmi Nobel-díjat. Mi magyarok is izgulhatunk, ugyanis a nemzetközi sajtó szerint az esélyesek között van Krasznahorkai László és Nádas Péter is. Az irodalmi Nobelról is a Svéd Akadémia tagjai döntenek. Az elismerés történetében eddig csak egyszer díjaztak magyar szerzőt: 2002-ben Kertész Imre nyerte Sorstalanság című művével.

2023. 10. 05. 10:32
KRASZNAHORKAI László
Budapest, 2017. március 22. Krasznahorkai László író a 2017-es Aegon Mûvészeti Díj nyertese a biztosító társaság székházában 2017. március 22-én. Az író Báró Wenckheim hazatér címû regényéért kapta az elismerést. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten két magyar tudós, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is megkapta a legrangosabb nemzetközi elismerést, csütörtökön pedig a két világhírű magyar alkotónak szoríthatunk. A Kossuth-díjas Krasznahorkai László közösségi oldalán az esélylatolgatásra frappánsan reagált, ugyanis az István, a király című rockoperából a Te kit választanál című dalt tette közzé. 

A Vg.hu korábbi cikkében arról ír, hogy az irodalmi Nobel-díjat előzi meg talán a legnagyobb érdeklődés világszerte: számos cikk, találgatás, okfejtés kerül napvilágra, sőt a fogadóirodákat megszégyenítő oddsmesterek is azt számolgatják, kinek mekkora esélye van megnyerni az elismerést. Bár évek óta a lehetséges díjazottak között szerepel Nádas és Krasznahorkai is, a fogadóirodák jelenleg Krasznahorkait tartják esélyesebbnek, ám a oddsok óránként változnak.

Az esélylatolgatás kapcsán az Index megkereste Sárközy Bencét,  Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetőjét és kiadási igazgatóját, aki szerint bár Krasznahorkai László és Nádas Péter Trieszttől New Yorkig bárhol közönségre talál, ugyanakkor: 

Egy író lehet akármennyire népszerű, a neve hiába áll hosszú hetekig a fogadóirodák listájának élén, ami legtöbbször puszta spekuláció, hiszen az irodalmi Nobel-díj odaítélésekor ennek semmi jelentősége nincs. A legfontosabb, amit tudunk, hogy nem tudunk semmit.

 

Az irodalmi Nobel-díj átadását ITT követheti! 

Borítókép: Krasznahorkai László 2019-ben a legjobb fordítás kategóriában az amerikai Nemzeti Könyvdíjat is megkapta (Fotó: MTI/Marjai János)


 

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.