Vesztett a spanyol baloldal, mégis megpróbálhat kormányt alakítani

VI. Fülöp király a parlamenti pártok képviselőivel folytatott második konzultáció után a szocialista Pedro Sánchezt kérte fel arra, hogy alakítsa meg Spanyolország kormányát.

2023. 10. 03. 15:42
SÁNCHEZ, Pedro
Madrid, 2023. szeptember 29. Pedro Sánchez ügyvezetõ spanyol miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt fõtitkára tapsol az Alberto Núnez Feijóoról, a júliusi általános választásokon gyõztes spanyol konzervatív Néppárt (PP) kormányfõjelöltjérõl szóló második parlamenti szavazáson a törvényhozás alsóházában Madridban 2023. szeptember 29-én. Alberto Núnez Feijóót a második parlamenti szavazáson sem választották miniszterelnökké. A politikust 172 képviselõ támogatta igen szavazattal, 177-en ellene voksoltak. Egy tévesen leadott szavazatot pedig a parlament elnöksége érvénytelenített. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: Bernat Armangue
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvesztette a választásokat, mégis a baloldal alakíthat kormányt Spanyolországban. VI. Fülöp király a pártok képviselőivel hétfőn és kedden megtartott konzultáció után úgy döntött, hogy miután a júliusi választásokon győztes Néppárt (PP) vezetője nem tudta megszerezni a beiktatásához szükséges országgyűlési többséget, másodjára már nem őt, hanem Pedro Sánchezt kéri fel arra, hogy próbáljon meg kormányt alakítani. 

A jelenlegi ügyvivő miniszterelnök sem birtokolja egyelőre a parlament nagyobb részének támogatását, ráadásul neki azokkal a szeparatista katalánokkal és nacionalista baszkokkal kellene megegyeznie a kormányalakítás érdekében, akik még a királlyal sem voltak hajlandóak találkozni, mert nem ismerik el a személyét.

A királyi találkozón a Yolanda Díaz vezette szélsőbaloldali erőket tömörítő Sumar volt az egyetlen, amely támogatásáról biztosította a szocialistákat, és Pedro Sánchez is arról tájékoztatta VI. Fülöpöt, hogy ismét velük kíván koalíciós kormányt létrehozni. A két párt együtt 152 mandátumot tud felmutatni, de Sáncheznek az első beiktatási szavazáson abszolút többségre, 176 igen voksra lesz szüksége ahhoz, hogy folytathassa a munkát, tehát a Sumar támogatása kevés. 

Ha az összes nacionalista és szeparatista párt mellé állna, úgy 178 igen szavazattal újra Spanyolország miniszterelnöke lehetne, de a katalánokkal nem lesz egyszerű dűlőre jutnia. A 14 szavazatot birtokló republikánus ERC és az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) ugyanis közölte, hogy csak akkor voksolnak igennel Sánchezre, ha cserébe megtarthatják az elszakadásukhoz szükséges népszavazást, valamint ha volt vezetőjük, Carles Puigdemont amnesztiát kap. 

A politikus 2017 óta Belgiumban bujkál a hatóságok elől, miután alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét. Előbbit a szocialista párt nem teljesítheti, mivel az ütközik Spanyolország alaptörvényével, mely az ország egységét sérthetetlennek tekinti. 

Sánchez a kinevezés utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy „minden, amit tenni fog, az az alkotmány keretein belül fog történni és egy közös célt szolgál”.  Hozzátette, hogy az általa a következő napokban lefolytatott párbeszédek „diszkrétek lesznek, de a megállapodásokat átláthatóvá fogják tenni” mindenki számára. 

Azt is elmondta, hogy nem zárkózik el attól, hogy a választásokon győztes jobboldali Néppárttal is egyeztessen azért, hogy kinevezése sikeres legyen.

Kiemelte, hogy Feijóóval ellentétben nem kívánja húzni az időt, és mielőbb meg akarja alakítani Spanyolország új kormányát, ezért már szerdán asztalhoz ül a Sumar vezetőjével, Yolanda Díazzal, hogy közösen dolgozzák ki stratégiájukat. 

A katalánok által követelt amnesztiáról és referendumról még most sem nyilatkozott, mindössze annyit mondott, hogy pártja a jövőben is a problémák megoldását szorgalmazza, és céljuk, hogy „megőrizzék a harmónia politikáját Spanyolországban, különösen Katalóniában”. 

Sáncheznek november 27-ig van lehetősége arra, hogy megpróbáljon kormányt formálni, de nem kívánja megvárni a végső határidőt. Ha a szocialista párt jelöltje végül nem tudja megszerezni a parlament többségének támogatását és Feijóóhoz hasonlóan elbukik a kétfordulós beiktatási szavazáson, úgy VI. Fülöp fel fogja oszlatni a parlamentet és január 14-re új választásokat ír ki. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.