A finn–orosz határon is növekszik az illegális migránsok száma

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a finn–orosz határon, ahol nem oroszok, hanem közel-keleti, papírok nélküli migránsok lépnek be Finnországba, és ezzel az uniós schengeni határon belülre. Petteri Orpo miniszterelnök szerint Finnország kész minden eszközt bevetni az ország biztonsága érdekében, a teljes határzár bevezetését sem zárja ki a jobboldali kabinet.

2023. 11. 16. 5:25
null
FINLAND-RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-DIPLOMACY-BORDER Fotó: JUSSI NUKARI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy évvel korábban Finnország lezárta Oroszországgal közös, mintegy 1300 kilométer hosszú határszakaszát az orosz turisták elől, ugyanakkor a határátkelők továbbra is üzemelnek üzleti, egészségügyi, oktatási ügyek miatt, vagy éppen rokoni látogatások okán. Humanitárius okokból tehát továbbra is át lehet lépni azokat.

Az elmúlt napokban megemelkedett a nem orosz menekültek száma, csak szerdára virradóra 63-an érkeztek, Irakból, Szíriából, Jemenből és Törökországból, elsősorban kerékpárral.

A finn miniszterelnök szerint megváltozott Oroszország viselkedése a migránskérdésben. Petteri Orpo szerint az orosz hatóságok szervezetten szállítják az iratok nélküli migránsokat a finn határ közelébe, akik aztán menedéket kérnek a skandináv országban.

Egyértelmű, hogy ezek az emberek segítséget kapnak a határhoz jutáshoz. Ez nagyon tudatos döntésnek tűnik. A kormány üzenete egyértelmű: ezt komolyan kell vennünk, és meg kell őriznünk határunk biztonságát

– mondta el a kormányfő, majd hozzátette, nem kizárt, hogy Oroszország Finnország elleni hibrid hadviselésének része ez az akció. Mari Rantanen belügyminiszter kedden rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, miután a kül- és biztonságpolitikai miniszteri bizottság megvitatta a kérdést. A tárcavezető szerint az sem kizárt, hogy teljes határzárat kell bevezetniük Oroszország irányába.

Ugyan európai léptékben az érkezők száma elenyésző, szakemberek szerint a napi néhány tucat illegális migráns érkezése csak a kezdet, akár napi több száz, vagy akár ezer közel-keleti migráns is megrohamozhatja Finnország keleti határát. 

A finn közmédia, az Yle megkérdezte Matti Pitkäniitty határőr ezredest, aki szerint joggal feltételezhető, hogy egyfelől a nyílt útvonalról szóló információk szélesebb körben ismertté válnak, ami egyértelműen növelni fogja a migránsok számát, másfelől egész Európában tapasztalható a migrációs nyomás növekedése, így a helyzet Finnországban is tükröződhet.

A másik nyilatkozó, Jussi P. Laine, a Kelet-Finnországi Egyetem interdiszciplináris határkutatás professzora is biztos abban, hogy a közeljövőben növekedni fog a migránsok száma a keleti határon. Becslése szerint ez a szám naponta több százra is emelkedhet, extrém esetben több ezerre is.

Finnország még tavaly döntött arról, hogy fizikai határzárat telepít a finn–orosz határ egyes könnyen megközelíthető szakaszaira, ám a 200 km hosszú és három méter magas kerítés kivitelezése teljesen csak 2025-re valósul meg, így ha Helsinki lezárja keleti határát, komoly feladat elé állítja azzal határvédelmét.

Borítókép: Finn határőrök a kísérleti határkerítés egy szakaszán a finn–orosz határon (Fotó: Jussi Nukari/Lehtikuva/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.