A háború szponzorálásával vádolja Ukrajna a Nestlét

Kijev felvette a világ legnagyobb élelmiszergyártóját arra a listára, ahol korábban az OTP Bank is szerepelt.

2023. 11. 03. 9:21
Schneider, Ulf Mark
Lausanne, 2019. április 11. Ulf Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója beszél a svájci élelmiszeripari társaság részvényeseinek 152. alkalommal rendezett éves közgyûlésén Lausanne-ban 2019. április 11-én. A gazdasági ellátásért felelõs svájci szövetségi hivatal (BWL) ezen a napon közölte, hogy 2022-ig megszüntetné a kávé kötelezõ vésztartalékképzését, mivel az nem létfontosságú a túléléshez. MTI/EPA/KEYSTONE Fotó: Jean-Christophe Bott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) felvette a Nestlét a háború nemzetközi szponzorainak listájára, mert a cég továbbra is üzleti tevékenységet folytat Oroszországban.

A svájci tulajdonú Nestlé a világ legnagyobb köztulajdonban lévő élelmiszeripari vállalata, amely 187 országban folytat üzleti tevékenységet. Élelmiszerek széles választékát állítja elő, és több mint 2000 márka tartozik a vállalati portfóliójába.

A NACP szerint 2022-ben a Nestlének hét gyára működött Oroszországban, amelyekben 7000 ember dolgozott. Az orosz piac a globális bevételének mintegy két százalékát tette ki. A Nestlé még nem tette közzé a 2022-es pénzügyi számokat, amivel a NACP szerint a nemzetközi nyomás alól próbált kibújni.

A Nestlé korábban 2022 márciusában bejelentette, hogy leállítja oroszországi tevékenységét, azzal a kikötéssel, hogy továbbra is ellátja az országot alapvető fontosságú termékekkel, például csecsemőtápszerrel.

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci lap azonban 2023 februárjában arról számolt be, hogy az orosz piacok továbbra is tele vannak a Nestlé tipikus termékeivel, például Bystrow márkájú reggelizőpehellyel, Maggi leveskockákkal, Purina állateledelekkel, illetve praliné- és csokoládékülönlegességekkel.

A NACP emellett azt állította, hogy a Nestlé továbbra is titokban technikai berendezéseket importált Oroszországba, hogy tovább fejlessze ottani tevékenységét.

A Nestlé honlapján található, dátum nélküli nyilatkozat szerint a vállalat kiáll Ukrajna népe és 5500 ottani alkalmazottjuk mellett. Eddig a Nestlé több mint 20 millió svájci frank értékben juttatott el termék- és pénzadományokat helyi humanitárius szervezeteknek Ukrajnában és a szomszédos országokban a háború miatt elmenekült személyek megsegítésére.

A NACP célja saját bevallása szerint a lista összeállításával az, hogy ösztönözze a nemzetközi üzleti vállalkozások kivonulását Oroszországból, csökkentve az ország pénzügyi és technológiai képességét az ukránok megölésére.

Az ukrán hatóságok korábban már számos ismert nyugati vállalatot vettek fel a listájukra, köztük a Pepsit, a Bacardit és a Marsot is.

Borítókép: Ulf Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója (Fotó: MTI/EPA/Keystone)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.