„Az egyre növekvő muszlim népesség gondot okozhat Oroszországnak”

Az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője szerint az Oroszország kaukázusi területein kialakult ingatag békét megtörte a gázai konfliktus.

2023. 11. 04. 6:18
Borítókép: Palesztinpárti tüntetők özönlik el a kifutópályát az orosz tagköztársaság Dagesztán székvárosa, Mahacskala repülőterén.
(Fotó: MTI/AP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője, Koskovics Zoltán szerint az olyan nagy eléréssel rendelkező médiumok, mint az al-Dzsazíra és az al-Arabija, igen elfogult módon tájékoztatnak a közel-keleti válságról. Az iszlamista Telegram-csatornák pedig szánt szándékkal hergelik a muzulmánokat a zsidóság ellen. 

A fősodratú orosz médiumok „alig leplezett kárörömmel számolnak be a háborúról, hiszen az eltereli a figyelmet az ukrajnai konfliktusról. Ennek is köszönhető, hogy a Dagesztánban élő muszlimok körében növekvő, tehetetlen düh súlyos antiszemita atrocitáshoz vezetett a múlt hétvégén

– mondta el a szakértő, aki szerint a muzulmánok körében igen elterjedt jelenség az antiszemitizmus, e szabályszerűség alól pedig nem jelentenek kivételt Oroszország kaukázusi területei sem, ahol az ingatag békességet megtörte a gázai háború.

A dagesztániak által követett befolyásos politikai influenszerek vagy alig beszéltek az október 7-i terrorakció brutalitásairól, vagy egyenesen ünnepelték azt. Ezek a szereplők a végtelenségig felnagyították és eltúlozták az izraeli katonai fellépés civilekre gyakorolt következményeit, és manipulált tartalmakkal is borzolták a kedélyeket, eközben pedig az orosz hatóságok nem akadályozták meg a feszültség robbanásszerű kitörését

– jelentette ki Koskovics Zoltán, megjegyezve, hogy az európai hatóságoknak érdemes lenne a fentiekből tanulniuk, ugyanis az iszlamisták nagyon hasonló eszközökkel igyekeznek manipulálni az Európában élő, egyre növekvő számú muszlim kisebbséget.

Ugyanakkor az Alapjogokért Központ elemzője szerint Oroszországban kialakult és megszilárdult egy birodalmi típusú, központosított államrend, aminek köszönhetően a hatóságok képesek hatékonyan fellépni a hasonló belbiztonsági kihívások ellen, így Moszkva jó eséllyel helyre tudja majd állítani a nyugalmat, és ha kell, kemény eszközökkel gátat tud vetni a vallási alapú gyűlölködésnek. 

Két körülmény azonban a szakértő szerint hosszú távon pesszimizmusra int. 

 

Egyrészt Putyin nem örök. Az általa felépített államrend legnagyobb gyengéjét pedig az utódlás bizonytalansága jelenti. Ha Oroszországban nem sikerül biztonságosan levezényelni az átmenetet, akkor a vallási ellentétek ismét a felszínre kerülhetnek. Másrészt döbbenetes tempóban növekszik az orosz népességen belül a muszlimok aránya, és az orosz állam keveset tesz azért, hogy a demográfiai trenden változtasson

– jegyezte meg Koskovics Zoltán, akinek véleménye szerint Moszkva továbbra sem lép fel kellő szigorral a Közép-Ázsiából érkező bevándorlás megfékezésére. 

Borítókép: Palesztinpárti tüntetők özönlik el a kifutópályát az orosz tagköztársaság Dagesztán székvárosa, Mahacskala repülőterén (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.