Az ukrajnai háború lehet az Egyesült Államok veszte a Távol-Keleten?

A tajvaniak egyre kevésbé bíznak az amerikai támogatásban, miközben egyre inkább tartanak Kínától.

2023. 11. 24. 4:50
null
Penghu, 2017. május 25. Tajvani katonák célra tartanak a hadsereg 33. alkalommal megrendezett Han Kuang (Kínai Dicsõség) fedõnevû hadgyakorlatán a dél-tajvani Penghuban 2017. május 25-én. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo) Fotó: RITCHIE B. TONGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tajvaniak több mint 80 százaléka szerint a térségben fokozódott a kínai fenyegetés mértéke, miközben az Egyesült Államokba vetett bizalom egyre inkább csökkent – részben azért, mert az ukrajnai háború rontotta Washington hitelességét – számolt be csütörtökön a The Guardian brit napilap az American Portrait tajvani székhelyű közvélemény-kutató legfrissebb felméréséről, mely 1211 felnőtt bevonásával készült.

Annak ellenére, hogy Tajvan egyik legnagyobb támogatója az Egyesült Államok, a válaszadók mindössze 34 százaléka értett egyet azzal, hogy a nyugati nagyhatalom megbízható partner – mindez több mint 11 százalékos csökkenést jelent a 2021-es adatokhoz képest.

Szakértők szerint a tendencia hátterében az ukrajnai háború áll.

„A tajvani emberek arról vizionálnak, hogy ha kitör egy háború Tajvanon, az amerikai kormány hogyan fog reagálni rá” – magyarázta Hsin-Hsin Pan, a tajvani Soochow Egyetem szociológiai tanszékének docense. A felmérésből továbbá az is kiderült, a válaszadók 65,9 százaléka támogatja az Egyesült Államok tajvani fegyvereladásait.

Mindeközben nem tűnik úgy, hogy Washington feladná Tajvant: a nyugati nagyhatalom nagy hatótávolságú rakétákat telepít a csendes-óceáni térségbe, arra az esetre, ha Kína katonai műveletet indítana Tajvan ellen. Az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet Peking továbbra is saját területének tekinti. A kínai vezetés rendszeresen tiltakozik a Tajvan függetlenségét támogató bármely lépéssel szemben.

Borítókép: Tajvani katonák célra tartanak a hadsereg 33. alkalommal megrendezett Han Kuang (Kínai Dicsőség) fedőnevű hadgyakorlatán a dél-tajvani Penghuban 2017. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.