Eldőlt a palesztinpárti tüntetés és a brit nemzeti ünnep sorsa

Kettős mércét emlegetnek a rendőrség részéről.

2023. 11. 10. 18:53
null
Washington, 2023. november 5. Palesztinokat támogató tüntetõk a washingtoni Freedom téren, a háttérben a kongresszus épülete, a Capitolium 2023. november 4-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Will Oliver Fotó: Will Oliver
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárja a rendőrség a palesztinpárti tüntetők elől a háborús halottak emlékére rendezett hétvégi megemlékezések helyszíneit London központjában. A Scotland Yard péntek esti figyelmeztetése szerint azonnal őrizetbe veszik a szombatra tervezett újabb palesztinpárti tüntetés résztvevői közül mindazokat, akik ezeken a helyszíneken – mindenekelőtt a háborúk katonaáldozatainak londoni emlékműve, a kormányzati negyed közepén emelkedő Cenotaph környékén – próbálnak gyülekezni.

A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozásul eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira. A palesztinpárti tüntetések szervezői most szombatra is nagyszabású megmozdulást terveznek, annak ellenére, hogy a Scotland Yard kérte ennek a demonstrációnak az elhalasztását.

November 11-én, az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulóján ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően országszerte jelképes néma főhajtással emlékeznek meg a háborúk áldozatairól. Másnap III. Károly király, Rishi Sunak miniszterelnök és számos más vezető közéleti személyiség koszorút helyez el a Cenotaph tövében, ezután a brit fegyveres erők több ezer veteránja tart felvonulást.

Az eddigi palesztinpárti tüntetéseken a menet minden alkalommal ugyanerre a helyszínre érkezett, a Scotland Yard azonban pénteken közölte, hogy a hétvégére kitiltotta az emlékmű szélesebb környékéről a demonstráció résztvevőit. A tájékoztatás szerint szombaton 1850, vasárnap 1375 rendőr biztosítja a megemlékező rendezvényeket; ez a szokásos létszám kétszerese.

A szombati palesztinpárti tüntetés szervezői folyamatosan hangsúlyozzák, hogy tiszteletben tartják a megemlékező rendezvényeket, és a menet ezúttal messze elkerüli a belvárosi kormányzati negyedet, ehelyett a Temze túloldalán lévő amerikai nagykövetség elé vonul. A londoni rendőrség azonban péntek esti felhívásában közölte, hogy az amerikai és az izraeli nagykövetség körül is lezár bizonyos utcákat.

Ahogy arról lapunk is beszámolt a napokban, a rendőrségre igen erőteljes nyomás nehezedett a szombati palesztinpárti tüntetések betiltása végett, Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka azonban az elmúlt napokban többször is kijelentette, hogy ennek jogi küszöbe rendkívül magas.

Suella Braverman belügyminiszter a The Times című konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásában megjelent írásában úgy fogalmazott: ez az álláspont azt az érzetet kelti, hogy a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel, és jórészt szemet hunynak, amikor a palesztinpárti demonstrálók tanúsítanak agresszív, törvénysértő magatartást.

A cikkből hatalmas belpolitikai vihar támadt, péntekre kiderült ugyanis, hogy Braverman – a nyilvános miniszteri megnyilvánulásokat szabályozó protokollal ellentétesen – figyelmen kívül hagyta azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért a cikkben az írás megjelenése előtt. Rishi Sunak miniszterelnökre mind erősebb nyomás nehezedik a belügyminiszter menesztése végett, de Sunak egyelőre csak annyit közölt, hogy maradéktalanul bízik a belügyi tárca vezetőjében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.