Ennyibe kerülne az adófizetőknek Ukrajna uniós csatlakozása

„Ukrajna egy pénzügyi feneketlen gödör.”

2023. 11. 29. 8:33
SANDU, Maia; MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 21. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. november 21-én. Charles Michel és Maia Sandu moldovai államfõ az európai integrációt és hatalomváltást követelõ, Majdan-tüntetések tizedik évfordulója alkalmából ezen a napon érkezett Ukrajnába. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna egy pénzügyi feneketlen gödör, legalábbis ezt állítja Harald Vilimsky, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője. Az osztrák politikus arra reagált, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke egy újabb uniós finanszírozási paktumot jelentett be Ukrajna számára.

Ráadásul az Európai Unió spanyol soros elnöksége az uniós költségvetés drasztikus emelésének végrehajtásán dolgozik, a közel százmilliárd euró felét Ukrajnának szánva. 

A háború kitörése óta július végéig mintegy 132 milliárd euró áramlott az EU-ból Ukrajnába, ebből negyvenmilliárd euró katonai segélyre. Azóta ehhez még több milliárd jött hozzá. Ezek hatalmas összegek, amelyek máshol hiányoznak

– jelentette ki Vilimsky a Kieli Gazdaságkutató Intézet adataira hivatkozva. Felidézte, hogy Ukrajna, amelyet az Európai Számvevőszék nem sokkal a háború kitörése előtt masszívan megrovásban részesített a féktelen korrupció miatt, a decemberi EU-csúcson uniós tagjelölt státust kapna. 

És az egyetlen kormányfő, aki ellenáll ennek, az Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Ukrajna egy háborúban álló ország. A csatlakozás aktiválna egy sor olyan jogszabályt, amelyeket az uniós szerződések tartalmaznak. Az uniós költségvetésben a mezőgazdasági és regionális támogatások terén kő kövön nem maradna. A meglévő többéves pénzügyi keretet példaként használva az Európai Bizottság kiszámította, hogy Ukrajna 186 milliárd eurót kapna – és az olyan nettó befizetőknek, mint Ausztria, lényegesen magasabb hozzájárulást kellene fizetniük. Ehhez jön még a tagjelölt országként járó előcsatlakozási támogatás és a több száz milliárd eurós újjáépítési költség, amelyeket egyelőre nehéz megbecsülni

– sorolta azokat a pénzügyi terheket az osztrák politikus, amelyek az európai adófizetőket sújtanák egy történelmi inflációs korszakban. Az FPÖ ezért felhívta a brüsszeliták figyelmét arra, hogy gondolják újra az EU Ukrajna-politikáját. A párt szerint világos, hogy esélytelen a békekötés, ha Ukrajna csatlakozik az EU-hoz.

 

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. november 21-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.