Felmérés: aggasztónak találják a németek a közel-keleti helyzetet

Nagyon sokan attól tartanak, hogy a konfliktus átnyúlik majd az európai kontinensre is.

2023. 11. 02. 20:27
Berlin, 2023. október 21. A palesztinok mellett tüntetnek Berlinben 2023. október 21-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-én betört az övezet melletti izraeli településekre, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek és elhurcoltak kétszáz civilt. A Hamász elleni izraeli hadmûvelet eddig közel 3800 palesztin halálát okozta a Gázai övezetben, a sebesültek száma meghaladja a 12 ezret. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel négy hete, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. Több mint 1400 embert öltek meg és több mint 240 túszt ejtettek a Gázai övezetben, a harcok pedig azóta már a világ minden pontjára kiterjedtek. Az egyes országokban élő arab közösségek szinte mindennap utcára vonulnak, hogy ünnepeljék a palesztin terrorcsoportot, és antiszemita rigmusokkal Izrael és a zsidók ellen lázadjanak. Gyakran a rendőrökkel is összetűzésbe kerülnek. Nem kivétel ezalól Németország sem, ahol jelentős számú arab közösség él. A nagyvárosok utcái pokollá változnak, amikor egy-egy demonstráció erőszakos zavargásba csap át. Gyakran előkerülnek a tálibokat és az al-Kaida terrorszervezetet éltető táblák is.

Az alábbi videóban egy férfi magából kikelve azt ordibálja, hogy 

Gázt a zsidóknak! Vissza akarjuk kapni Hitlert!

Az ARD DeutschlandTrend felméréséből most kiderült, hogy a németek csaknem háromnegyede (74 százalék)  „nagyon erősen” vagy „erősen” érzi a közel-keleti eseményeket. A válaszadók egyértelmű többsége szintén aggodalmát fejezte ki: 

az elrabolt túszokért (81 százalék), a palesztin polgári lakosságért (72 százalék) és az izraeli polgári lakosságért (65 százalék). Ugyanakkor 78 százalékuk attól tart, hogy a konfliktus átterjed a régió szomszédos országaira. 

Miután Izraelt megtámadta a Hamász, a zsidó állam célul tűzte ki az iszlamista terrorszervezet teljes megsemmisítését – mind a levegőből, mind szárazföldi csapatokkal végrehajtott támadások révén. Az izraeli hadsereg közlése szerint a háború kezdete óta több mint 12 ezer célpontot támadott meg a Gázai övezetben.

A németek 35 százaléka megfelelőnek tartja Izrael katonai válaszlépését a terrortámadásokra, nyolc százalék szerint pedig a válaszlépés nem megy elég messzire. A válaszadók 41 százaléka szerint az izraeli hadsereg ellentámadása túl messzire megy. A Gázai övezetben eddig megölt palesztinok számát a militáns iszlamista Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztérium 9061-re tette.

Izrael azzal a dilemmával szembesül, hogy egy olyan terroristacsoporttal áll háborúban, amely szándékosan a palesztin civil lakossággal és a palesztinok között él, és úgy tűnik, hogy emberi pajzsként is visszaél velük. 

A német választók körében a megkérdezettek negyede (25 százalék) válaszolt igennel az ezt firtató kérdésre. De 61 százalék úgy véli, hogy a nemzetközi jog szerint az ilyen támadások ebben az esetben nem indokoltak.

A német állampolgárok jelenleg sem Izraelt, sem a Hamászt nem mentesítik a felelősség alól a Gázai övezetben élő civil lakosság jelenlegi nehéz helyzetéért. A Hamász terrorszervezetet illetően a megkérdezettek 45 százaléka szerint „teljes mértékben”, 32 százalék szerint pedig „valamelyest” felelős a kialakult helyzetért. A választásra jogosultak háromnegyede (77 százalék) tehát teljes mértékben vagy valamelyest felelősnek tartja a Hamász.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a többség növekvő antiszemitizmust tapasztal Németországban. Az október 7-i izraeli támadás óta jelentősen több antiszemita incidenst regisztráltak.

Borítókép: A palesztinok mellett tüntetnek Berlinben 2023. október 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.