Fokozódik a keresztények elleni erőszak Európában

A felmérések szerint az előző évhez képest 44 százalékkal több olyan esetet regisztráltak, amely során keresztényellenes támadás történt.

2023. 11. 20. 21:09
Párizs, 2023. november 4. Palesztinokat támogató tüntetés Párizsban 2023. november 4-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Teresa Suárez Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban két különböző éves jelentést tettek közzé, amelyek a keresztények elleni erőszak aggasztó növekedését dokumentálják 2022-ben Európában. A jelentések az OIDAC Europe és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szervezetektől származnak. 

A felmérések szerint az előző évhez képest 44 százalékkal nőtt a keresztények elleni támadások száma, de emellett a gyújtogatások számának 75 százalékos növekedése is különösen riasztó. Németországban összesen 231 támadást jelentettek.

Maximilian Krah, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali ellenzéki párt szövetségi igazgatótanácsának tagja és az AfD egyik jelöltje a 2024-es európai választási kampányban így nyilatkozott:

A keresztények elleni támadások számának növekedéséről szóló jelentések Európában önmagukban is riasztóak. A sajtó alacsony visszhangja azonban a politikai és a média főáramának aggasztó tudatlanságát is tükrözi. A tolerancia minden szókimondása nem ér semmit, ha nem vonatkozik a keresztényekre is. Akkor miért ez a fülsüketítő csend? Talán köze van ahhoz, hogy a keresztényellenes támadások túlságosan gyakran baloldali ideológusoktól vagy állítólagos védelmet keresőktől származnak.

A politikus hozzátette, az AfD elkötelezett amellett, hogy felhívja a társadalom és az európai kormányok figyelmét erre a problémára. 

Nem engedjük meg, hogy a keresztények Európában úgy éljenek, hogy közben sehol sincsenek biztonságban

– fogalmazott Maximilian Krah.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, szakértők és az állambiztonsági szervek szerint országszerte nő a nyíltan antiszemita Hamász támogatása Németországban. A bevándorló hátterű személyeknek ugyanis egyre nagyobb aránya támogatja a Hamász támadásait.

Csak Észak-Rajna–Vesztfália tartományban az Állambiztonsági Szolgálat 150 támogatóról beszél, plusz nagyjából kétszáz szimpatizánsról.

Susanne Schröter etnológus a Bild német napilapnak nyilatkozva elmondta, 

Óriási problémával állunk szemben. Több százezer antiszemita világnézetű embert engedtünk be Németországba, akik származási országukban ezen az embertelen ideológián nőttek fel. Ezt hozták magukkal, amikor beléptek az országunkba. A következményeket mostanában látjuk az utcáinkon.

Egy másik nagy problémát is lát Schröter:

Az importált antiszemitizmust Németországban már régóta elbagatellizálják és relativizálják. A baloldali körök Izrael állítólagos apartheid államként való ábrázolásával és a telepes kolonializmusról való beszédükkel pedig elősegítették ezt a folyamatot.

Egy magas rangú állambiztonsági tisztviselő pedig a Bildnek arról beszélt, „a Hamász szörnyű terrortámadása után Izrael masszívan fellép a Hamász ellen a Gázai övezetben, ami ott is sok halálos áldozatot fog követelni. Természetesen a terrorszervezet ezeket a képeket a saját céljaira használja majd fel” – mondta, és hozzátette:

Ezek a szörnyű képek pedig szolidaritáshoz is vezethetnek majd a muszlim világban.

A Hamász terrorszervezet eközben már világszerte próbálja mozgósítani és uszítani támogatóit, és több helyen is támadásokra való felhívások jelentek meg a közösségi médiában. 

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal arra is figyelmeztetett, hogy egy hosszabb ideig tartó konfliktus esetén a dzsihadista propagandacsatornákon nagyszámú felhívás érkezhet mikrocsoportoknak, hogy Németországban vagy Európában izraeli célpontok elleni támadásokat hajtsanak végre.

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetés Párizsban 2023. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.